Nachos
Nachos jest zawsze królem na wszystkich seansach filmowych z przyjaciółmi. Kiedy mam tylko okazję staram się go serwować. Wymaga zero wysiłku a swoim smakiem bije nie jedno wyszukane danie. Spróbujcie i przekonajcie się sami.
Nachos
Składniki:
- paczka tortilli (tortilla chips - chipsy kukurydziane)
- salsa
- 15 dkg żółtego sera ( np. Ementarel )
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy gyros
- parę papryczek jalapenos
- Piersi z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paseczki o długości około 3 cm i szerokości niecałego centymetra. Może być kostka, ja wolę paseczki.
- Na średnim ogniu podgrzać olej lub oliwę, dodać kurczaka i smażyć przez 5 min. Pod koniec smażenia dosypać przyprawę gyros.
- Na tym koniec gotowania. Teraz będziemy zapiekać albo mikrofalować. Jeżeli zapiekamy to używamy naczynia żaroodpornego a jeżeli będziemy używać mikrofalówki to wystarczy większy talerz lub inne naczynie, które możemy włożyć do mikrofali.
- Paczkę tortilli dzielimy na pół. Wykładamy pierwszą połowę, na nią równomiernie kładziemy połowę smażonego, najlepiej jeszcze gorącego kurczaka, polewamy połową salsy i posypujemy żółtym serem. Powtarzamy czynność z resztą tortilli, kurczaka, salsy i sera. Jeżeli lubimy pikantne jedzenie, jalapenos będą tutaj niezastąpione. Dodajemy parę papryczek pokrojonych w mniejsze kawałki.
- Jeśli używamy mikrofali to wkładamy Nachosy na 2 do 3 min (do stopienia się sera). Jeżeli zapiekamy w piekarniku, to temperatura 160 stopni z termoobiegiem. Musimy także przykryć górę naczynia folią aluminiową gdyż tortilla się po prostu spali. Pieczemy przez 10 min.
- Po wyciągnięciu z piekarnika czy mikrofali na wierzch wykładamy kwaśną śmietanę. Nie rozprowadzamy jej ale robimy jednego, dużego keksa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)