Dzisiaj przyszła kolej na część drugą wczorajszego przepisu, a mianowicie zapiekankę ziemniaczano - fasolową. Zapiekankę jak już Wam wczoraj pisałam zaserwowałam ze skrzydełkami z kurczaka. Możecie ją zaserwować z każdym innym mięsem albo zjeść samą.
Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową.
Potatoe and green beans bake
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 3 średnie czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml kwaśnej śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 dkg żółtej fasolki szparagowej
- 4 łyżki żółtego sera (np. Edamski, Gouda czy inny żółty ser)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokroić w talarki o grubości 1/2 centymetra. Fasolkę pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Gotować w lekko osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli) przez 15 minut.
- Do małego garnka włożyć masło, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, ocet i cukier. Karmelizować wszystko na małym ogniu przez 12 do 14 minut, aż cebulka zrobi się lekko brązowa. Zdjąć z ognia, wystudzić.
- W małej miseczce wymieszać śmietanę, dodać sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Wymieszać a następnie dodać karmelizowaną cebulę.
- Ugotowane ziemniaki i fasolkę,lekko wystudzić po czym dodać mieszankę cebulowo - śmietanową.
- Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe. Smacznego.
- Jutro część trzecia przepisu, czyli salsa. Zapraszam.









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)