środa, 15 sierpnia 2012

Bigos z cukinii

Ostatnio przeglądając przepisy, rzucił mi się w oczy bigos z cukinii. Różnił się dosyć od tego, który zawsze robię, głównie ilością użytych składników. Ja lubię gdy mój bigos jest bogaty smakowo. Dlatego też staram się dodawać do niego dużo różnych warzyw jak i wędlinę.

Bigos z cukinii

Courgette stew


Składniki: (porcja na 8 osób)

  • 1 duża cukinia
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 3 średnie marchewki
  • 2 duże pomidory
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 średnie lub jedna mała papryka
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 duża biała cebula
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:




  1. Cukinię umyć, wydrylować, pokroić w około dwu centymetrową kostkę. Marchew pokroić w krążki, cebulę w kostkę, paprykę w większe paseczki. Z pomidora usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na większe kawałki.
  2. Do garnka włożyć obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pokrojony boczek. Smażyć na małym ogniu do wytopienia tłuszczu przez 5 minut. 
  3. Po upływie 5 minut dodać warzywa. Posolić, popieprzyć, dodać suszoną paprykę oraz kminek. Wlać 1 szklankę wody.
  4. Dusić wszystko na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Gdy warzywa są już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną wcześniej z przecierem pomidorowym i 4 łyżkami wody. Wymieszać i dusić przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dosolić jeszcze do smaku. I już. Gotowe.Smacznego.

1 komentarz:

  1. it looks very good *_* your blog is very good and interesting :)) thanks for this recipe! keep in touch <3

    xx
    beauthi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)