Ciasto śliwkowe
Plum cake
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub roślinnego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 10 dużych śliwek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę z cytryny, tarte migdały, wanilię.
- W drugiej misce lekko roztrzepać jajko, dodać jogurt, olej, sok z pomarańczy.
- Do suchych składników dodać składniki mokre, wymieszać.
- Do tortownicy (moja miała średnicę 20 cm) wylać ciasto. Śliwki rozkroić na pół, i ułożyć na cieście skórką do dołu. Na koniec śliwki posypać brązowym cukrem.
- Cisto włożyć do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 50 minut.
- Smacznego.




Uwielbiam ciasto śliwkowe. :) W wakacje to chyba nawet moje ulubione. To wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuń