niedziela, 12 sierpnia 2012

Ciasto śliwkowe

Zdecydowałam się na upieczenie ciasta śliwkowego. Na pewno w najbliższym czasie zrobię też bułki drożdżowe, z nektarynką i serem, dzisiaj jednak śliwki w roli głównej. Możecie użyć dowolnego rodzaju śliwek, ja zdecydowałam się na te duże, soczyście czerwone. Mogą to być węgierki albo jeśli lubicie białe śliwki.

Ciasto śliwkowe

Plum cake

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub roślinnego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 dużych śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę z cytryny, tarte migdały, wanilię.
  2. W drugiej misce lekko roztrzepać jajko, dodać jogurt, olej, sok z pomarańczy.
  3. Do suchych składników dodać składniki mokre, wymieszać.
  4. Do tortownicy (moja miała średnicę 20 cm) wylać ciasto. Śliwki rozkroić na pół, i ułożyć na cieście skórką do dołu. Na koniec śliwki posypać brązowym cukrem.
  5. Cisto włożyć do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 50 minut.
  6. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ciasto śliwkowe. :) W wakacje to chyba nawet moje ulubione. To wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)