sobota, 4 sierpnia 2012

Salsa pomidorowa

Wczoraj miałam najlepsze chęci aby podać Wam przepis na salsę pomidorową. Brak internetu, okazał się niestety przeszkodą nie do pokonania. Na szczęście dzisiaj już "mam zasięg" i mogę serfować w sieci.

Tak więc przepis na salsę pomidorową, którą zaserwowałam z moimi skrzydełkami z kurczaka i zapiekanką z ziemniaków i fasolki. Salsa ta jest świetna jako dodatek do dań, ale ja prawie zawsze serwuję ją gdy robię grilla. Grilluję pieczywo i gdy jest jeszcze gorące dodaję na nie moją salsę. Pycha. Polecam sprawdzić, cała moja rodzina i znajomi tak podaną ją uwielbia.

Salsa pomidorowa

Tomatoe salsa 


Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 1 średnia czerwona cebula
  • po 6 zielonych i czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
 Przygotowanie:

  1. Pomidory pokroić w centymetrową kostkę, oliwki pokroić w krążki. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Włożyć wszystko do małej miseczki, dodać sól, pieprz do smaku oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. 
  3. Często dodaję także świeżą bazylię oraz małą łyżeczkę octu balsamicznego. Kwestia indywidualnego smaku, jeśli ktoś lubi bazylię i ocet balsamiczny to warto je także dodać.
  4. Gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)