niedziela, 19 sierpnia 2012

Zupa z czerwonej papryki

Dzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych zup, a jest nią zupa paprykowa. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, w miarę szybka a do tego smakowita. Co chcieć więcej. 

Zaserwowałam ją z grzanką dlatego też pokażę Wam także jak taką grzankę zrobić.

Zupa z czerwonej papryki

Red pepper soup

Składniki:

  • 4 duże papryki czerwone
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży ziemniak
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżo skrojonej papryczki chilli
 Dodatkowo:
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki sera żółtego (dowolny ser żółty)
Przygotowanie:


  1. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, i włożyć pod grill  na 15 minut, temperatura 190 stopni.
  2. Po wyjęciu z grilla, usunąć skórkę i pokroić w paski.
  3. Masło rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić przez 5 minut na małym ogniu.
  4. Po 5 minutach dodać paprykę, papryczkę chilli, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Wlać 0,75 l wody. Gotować przez 25 minut na małym ogniu.
  5. Przed końcem gotowania dodać natkę pietruszki oraz śmietanę. Gdy gotowe zdjąć z ognia i zmiksować. 
  6. Grzanki. Chleb włożyć do tostera, gdy gotowy, każdą kromkę przekroić na pół. Na talerzyku rozbić jajko. dodać szczyptę soli i pieprzu oraz  drobno starty ser. Każdą kromkę obtoczyć dokładnie w masie jajecznej. łożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika na 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Zupę podawać z grzanką i kawałkami grillowanej papryki. Smacznego.

4 komentarze:

  1. paprykowa zupa? mm, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Na chłodne jesienne dni taka zupa to po prostu marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę się wprosić na dużą porcję?
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta zupa jest zajebi..a! Nie spodziewałam się,że zupa bez tych całych "wywarów mięsnych" może być tak extra :) niestety zabrakło mi papryczki chilli,dodałam tabasco, a zamiast pietruszki świeży szczypiorek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)