Dzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych zup, a jest nią zupa paprykowa. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, w miarę szybka a do tego smakowita. Co chcieć więcej.
Zaserwowałam ją z grzanką dlatego też pokażę Wam także jak taką grzankę zrobić.
Zupa z czerwonej papryki
Red pepper soup
Składniki:
- 4 duże papryki czerwone
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- 1 duży ziemniak
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka świeżo skrojonej papryczki chilli
Dodatkowo:
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 4 łyżki sera żółtego (dowolny ser żółty)
Przygotowanie:
- Paprykę umyć, oczyścić z pestek, i włożyć pod grill na 15 minut, temperatura 190 stopni.
- Po wyjęciu z grilla, usunąć skórkę i pokroić w paski.
- Masło rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić przez 5 minut na małym ogniu.
- Po 5 minutach dodać paprykę, papryczkę chilli, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Wlać 0,75 l wody. Gotować przez 25 minut na małym ogniu.
- Przed końcem gotowania dodać natkę pietruszki oraz śmietanę. Gdy gotowe zdjąć z ognia i zmiksować.
- Grzanki. Chleb włożyć do tostera, gdy gotowy, każdą kromkę przekroić na pół. Na talerzyku rozbić jajko. dodać szczyptę soli i pieprzu oraz drobno starty ser. Każdą kromkę obtoczyć dokładnie w masie jajecznej. łożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika na 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.
- Zupę podawać z grzanką i kawałkami grillowanej papryki. Smacznego.
paprykowa zupa? mm, pycha!:)
OdpowiedzUsuńMmm... Na chłodne jesienne dni taka zupa to po prostu marzenie :)
OdpowiedzUsuńMogę się wprosić na dużą porcję?
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
ta zupa jest zajebi..a! Nie spodziewałam się,że zupa bez tych całych "wywarów mięsnych" może być tak extra :) niestety zabrakło mi papryczki chilli,dodałam tabasco, a zamiast pietruszki świeży szczypiorek :)
OdpowiedzUsuń