Podczas moich piątkowych zakupów nawinęła mi się pod rękę wędzona ryba. Z racji, iż dawno jej nie jadłam pomyślałam sobie a co tam, kupię.
Wszystko ładnie i pięknie ale w domu miałam dylemat co z nią zrobić. Czy zjeść samą czy może dodać inne składniki i zrobić sałatkę. Zdecydowałam się na to drugie. Podaję więc przepis do wypróbowania.
Sałatka z wędzoną rybą
Smoked fish salad
Smoked fish salad
Składniki: (porcja na 2 osoby)
- 1 wędzona makrela
- 2 małe ugotowane ziemniaki
- 1 mała cebula czerwona
- kilka gałązek koperku
- 1 winne jabłko
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mały ogórek kiszony
- 4 łyżki pokrojonej w paski sałaty lodowej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w łupkach i po ugotowaniu pokroić w plasterki.
- Jabłka obrać , pokroić na ćwiartki.
- Cebulę pokroić w krążki, ogórek w małe słupki a paprykę w cienkie paseczki.
- Makrelę rozdrobnić widelcem, wybrać ości.
- Wszystkie składniki wymieszać wraz z drobno pokrojoną sałatą zieloną.
- W małej misce wymieszać śmietanę, musztardę i ocet. Dosolić i dodać pieprz. Wymieszać. Polać sałatkę.
- Po górze sałatkę posypać pokrojonym koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.


To idę do sklepu po rybkę. Dziś będę miała pyszną kolację :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń