środa, 5 września 2012

Marmolada z cebuli

Smak konfitury z cebuli poznałam poza Polską. U nas zresztą nigdy nie spotkałam się nawet z nazwą, a co dopiero smakiem tej konfitury. W Anglii w formie deseru ale nie na słodko, podawana jest selekcja serów, począwszy od brie, poprzez gorgonzolę, żółty ser z dodatkiem chilli, stilton czy inne. Sery te serwowane są na krakersach, smakowo innych od tych, które możemy kupić u nas. Do takiej to właśnie selekcji serów podawana jest marmolada z cebuli.

W tym roku po raz pierwszy zrobiłam ją sama. W sklepie niestety nie mogę jej znaleźć. Jest naprawdę prosta. Poza serami dodaję ją również do grillowanych mięs. 

Ja swoją marmoladę pasteryzuję i trzymam w słoiczkach, dzięki czemu wystarcza mi na dłużej.

Marmolada z cebuli

Onion chutney


Składniki:
  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 20 dkg cukru trzcinowego
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 150 ml octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki drobno skrojonej czerwonej  papryczki chilli
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:


  1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. 
  2. Na dużą patelnię wlać oliwę dodać do niej papryczkę chilli, liść laurowy i cukier. Smażyć 2-3 minuty na małym ogniu, po czym dodać cebulę, którą następnie karmelizować przez 10 minut, nadal na małym ogniu, albo do momentu gdy cebula jest już lekko brązowa.
  3. Gdy cebula zbrązowieje wlać do niej oba octy. Dusić na małym ogniu do całkowitej redukcji płynu w cebuli, zajmuje to przeszło godzinę.
  4. Gdy gotowa, włożyć do małych słoiczków i spasteryzować. Podawać z selekcją serów żółtych lub mięsem. Smacznego.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)