W tym roku po raz pierwszy zrobiłam ją sama. W sklepie niestety nie mogę jej znaleźć. Jest naprawdę prosta. Poza serami dodaję ją również do grillowanych mięs.
Ja swoją marmoladę pasteryzuję i trzymam w słoiczkach, dzięki czemu wystarcza mi na dłużej.
Marmolada z cebuli
Onion chutney
Składniki:
- 1 kg cebuli czerwonej
- 20 dkg cukru trzcinowego
- 150 ml octu balsamicznego
- 150 ml octu winnego z czerwonego wina
- 2 łyżki drobno skrojonej czerwonej papryczki chilli
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
- Na dużą patelnię wlać oliwę dodać do niej papryczkę chilli, liść laurowy i cukier. Smażyć 2-3 minuty na małym ogniu, po czym dodać cebulę, którą następnie karmelizować przez 10 minut, nadal na małym ogniu, albo do momentu gdy cebula jest już lekko brązowa.
- Gdy cebula zbrązowieje wlać do niej oba octy. Dusić na małym ogniu do całkowitej redukcji płynu w cebuli, zajmuje to przeszło godzinę.
- Gdy gotowa, włożyć do małych słoiczków i spasteryzować. Podawać z selekcją serów żółtych lub mięsem. Smacznego.
Hmmm, choćby z ciekawości, jak smakuje wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń