Moje winogrono było z rodzaju tych ciemnych a do tego słodkich. Aczkolwiek białe, słodkie winogrono powinno też spokojnie nadać się do naszej sałatki. Czy białe czy czerwone, trzeba pamiętać o wyciągnięciu ziaren, gdyż później, w trakcie jedzenia może nas spotkać niemiła niespodzianka a i ugryzienie takiego ziarna to nic przyjemnego dla zębów.
Sałatka winogronowa z kurczakiem
Grape and chicken salad
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 i 1/2 szklanki ciemnego makaronu penne
- 1 szklanka selera
- 1/2 główki sałaty zielonej
- 3/4 szklanki winogrona
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki drobno skrojonej papryczki chilli
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki mielonego cuminu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
- Kurczaka pokroić w kostkę o grubości około 2 do 2,5 centymetra. Włożyć do garnka, dodać łyżkę oleju i smażyć na średnim ogniu przez jakieś 8 minut, albo do momentu aż kurczak będzie miękki. Gdy gotowy, wystudzić.
- Winogrona rozkroić na pół, wyjąć ziarna.
- Selera pokroić w cienkie paseczki.
- Sałatę pokroić w paski.
- W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, cukier, ocet, curry, chilli i cumin.
- Do dużej miski włożyć gotowego kurczaka, makaron, selera, winogrona, sałatę i zalać przygotowanym uprzednio sosem. Posolić do smaku i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem.
- Gotowe. Fajnie smakuje z bagietką sezamową, lekko podgrzaną w tosterze. Smacznego.
Mmmm, zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńmmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam
OdpowiedzUsuń