wtorek, 4 września 2012

Sałatka winogronowa z kurczakiem

Dostałam właśnie kilka okazałych kiści winogrona. I już mam co najmniej trzy pomysły na jego wykorzystanie. Zaczynam więc od pomysłu numer jeden, który zdążyłam już wprowadzić w życie, a jest to sałatka z winogronowa z dodatkiem kurczaka.

Moje winogrono było z rodzaju tych ciemnych a do tego słodkich. Aczkolwiek białe, słodkie winogrono powinno też spokojnie nadać się do naszej sałatki. Czy białe czy czerwone,  trzeba pamiętać o wyciągnięciu ziaren, gdyż później, w trakcie jedzenia może nas spotkać niemiła niespodzianka a i ugryzienie takiego ziarna to nic przyjemnego dla zębów.

Sałatka winogronowa z kurczakiem
Grape and chicken salad


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 i 1/2 szklanki ciemnego makaronu penne
  • 1 szklanka selera
  • 1/2 główki sałaty zielonej
  • 3/4 szklanki winogrona
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki drobno skrojonej papryczki chilli
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki mielonego cuminu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę o grubości około 2 do 2,5 centymetra. Włożyć do garnka, dodać łyżkę oleju i smażyć na średnim ogniu przez jakieś 8 minut, albo do momentu aż kurczak będzie miękki. Gdy gotowy, wystudzić.
  3. Winogrona rozkroić na pół, wyjąć ziarna. 
  4. Selera pokroić w cienkie paseczki.
  5. Sałatę pokroić w paski.
  6. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, cukier, ocet, curry, chilli i cumin.
  7. Do dużej miski włożyć gotowego kurczaka, makaron, selera, winogrona, sałatę i zalać przygotowanym uprzednio sosem. Posolić do smaku i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem.
  8. Gotowe. Fajnie smakuje z bagietką sezamową, lekko podgrzaną w tosterze. Smacznego.

3 komentarze:

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)