Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale bułką na której panini powinno być robione jest ciabatta. Różni się ona dość sporo od zwykłej bułki, głównie tym iż jej konsystencja po upieczeniu nie jest tak zbita jak w normalnej bułce, wyraźnie widać duże dziurki zrobione przez powietrze. Ponadto jest płaska i prawie idealnego kształtu prostokąta.
Panini może mieć różne nadzienia. Na początek mam dla Was to w formie dość klasycznej.
Panini z szynką i serem
Ham and cheese panini
Składniki:- bułka ciabatta albo ciabatto podobna
- kilka listków zielonej sałaty
- czerwona i żółta papryka
- mała cebula czerwona
- szynka krojona
- ser żółty
- ser mozzarella
- szczypiorek
- sos: 1 łyżka chrzanu, 6 łyżek majonezu, sól i pieprz
Przygotowanie.
- Listki sałaty, paprykę i cebulę pokroić w paseczki.
- Ciabattę rozciąć wzdłuż. Położyć sałatkę, na nią ser żółty, paprykę i cebulę. Przykryć plasterkiem szynki. Na szynkę położyć kilka kawałków mozzarelli i drobno skrojony szczypiorek. Przykryć drugą połową bułki.
- Włożyć do opiekacza z rowkami o funkcji grill. Opiekać 4 minuty.
- Sos: w miseczce wymieszać chrzan ze słoiczka, majonez, szczyptę soli i pieprzu. Ja daję pół na pół, 3 łyżki zwykłego majonezu a 3 kieleckiego gdyż zmienia on smak diametralnie.
- Smacznego.
planuję od dłuższego czasu zrobić ciabate ale jakoś nie po drodze ;)
OdpowiedzUsuńOj, chyba nigdy nie jadłam panini! To aż dziwne, ale jak tak teraz myślę, to nie przypominam sobie... A chciałabym spróbować, bo ser żółty, mozzarella i warzywa zapieczone w takim chlebku muszą smakować pysznie.
OdpowiedzUsuńpysznie! do tej pory podobne 'kanapki' jadłam tylko na mieście, ale chyba trzeba zrobić wersję domową :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna kombinacja:)
OdpowiedzUsuńTeż będę musiał spróbować :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i co ważne wygląda zachęcająco i apetycznie
OdpowiedzUsuń