Czasami zupę brokułową serwuję z grzankami, albo zapiekanym chlebem. Fajnie smakuje również z ryżem. Dlatego tak też tym razem postanowiłam ją podać. Dodatkowo dodałam jajko, przez co smak zupy stał się bardziej wyrazisty. Polecam spróbować.
Zupa brokułowa z ryżem
Broccoli and rise soup
- 1 duży brokuł
- 1 duży albo 2 małe ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 średnia biała cebula
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- dodatkowo: szklanka ugotowanego ryżu, 4 jajka
- Cebulę podsmażyć na maśle (około 5 minut na małym ogniu). Gdy lekko rumiana dodać 1 litr wody.
- Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę. Wrzucić do wody z cebulą i gotować 15 minut.
- Po 15 minutach dodać brokuła podzielonego na różyczki.
- Gotować do ugotowania się warzyw przez około kolejne 15 minut.
- Pod koniec gotowania posolić i popieprzyć do smaku oraz dodać natkę pietruszki.
- Zdjąć z ognia i zmiksować.
- Osobno ugotować 1 szklankę ryżu.
- Gdy zupa już jest zmiksowana dodać ugotowany ryż i śmietanę.
- Włożyć na ogień do zagotowania.
- Zupę podawać z jajkiem, keksem kwaśnej śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.
- Smacznego.
brokułowej, zupy shreka jeszcze nie kosztowałam :)
OdpowiedzUsuńpyszna, rozgrzewająca zupa! mniam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam brokulowa :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, uwielbiam brokułową. :) Tyle, że do tej pory nie podawałam jej z ryżem. Czas spróbować.
OdpowiedzUsuńja zawsze do brokułowej dodaję pestki dyni. :)
OdpowiedzUsuń