wtorek, 7 sierpnia 2012

Dip oliwkowy

W sezonie letnim bardzo często uciekam się do wszelkiego rodzaju dipów i past, które są szybkie w przygotowaniu i można je jeść zarówno na kolację jak i  śniadanie, czy nawet zabrać jako lunch do pracy.

Najczęściej moje dipy jem z warzywami albo bagietką. Często też używam  pieczywa waza.

Dip oliwkowy

Olive dip



Składniki:

  • 12 oliwek zielonych
  • 6 oliwek czarnych
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 łyżka szczypiorku
  • mała czerwona papryka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:
  1. Paprykę rozkroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i włożyć pod grill na 10 minut w temperaturze 200 stopni. Można użyć opiekacza do kanapek, te wielofunkcyjne często mają funkcję małego grilla. Grillowaną paprykę gdy już jest zimna obrać ze skórki i pokroić w kostkę grubości 1/2 cm.
  2. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Oliwki pokroić w małe krążki.
  4. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, majonez i oliwę z oliwek oraz drobno pokrojony szczypiorek. Wymieszać.
  5. Podawać na chlebie, bułkach, bagietce, pieczywie tostowym, czy jakimkolwiek innym rodzaju pieczywa. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)