W sezonie letnim bardzo często uciekam się do wszelkiego rodzaju dipów i past, które są szybkie w przygotowaniu i można je jeść zarówno na kolację jak i śniadanie, czy nawet zabrać jako lunch do pracy.
Najczęściej moje dipy jem z warzywami albo bagietką. Często też używam pieczywa waza.
Dip oliwkowy
Olive dip
Składniki:
- 12 oliwek zielonych
- 6 oliwek czarnych
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- 1 łyżka szczypiorku
- mała czerwona papryka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Paprykę rozkroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i włożyć pod grill na 10 minut w temperaturze 200 stopni. Można użyć opiekacza do kanapek, te wielofunkcyjne często mają funkcję małego grilla. Grillowaną paprykę gdy już jest zimna obrać ze skórki i pokroić w kostkę grubości 1/2 cm.
- Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Oliwki pokroić w małe krążki.
- Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, majonez i oliwę z oliwek oraz drobno pokrojony szczypiorek. Wymieszać.
- Podawać na chlebie, bułkach, bagietce, pieczywie tostowym, czy jakimkolwiek innym rodzaju pieczywa. Smacznego.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)