Jak Wam już pisałam, pierwszy raz w życiu wczoraj piekłam chleb. Już dawno miałam na to ochotę, ale jakoś nie mogłam się zebrać.
Szczerze powiedziawszy sam chleb jest prosty i szybki w przygotowaniu, długi jest jedynie czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta a później chleba. Tym razem użyłam oliwek i suszonych pomidorów, ale w przyszłości mam zamiar wypróbować inne rodzaje chleba.
Następny na pewno upiekę chleb cebulowy z chilli, bo na ten też mam ochotę.
Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami
Sun dried tomatoe and olive bread
Składniki:
- 900 dkg mąki pszennej
- 500 ml letniej wody
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek (używam oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami)
- 22 dkg oliwek ( czarnych oliwek dwa razy więcej niż zielonych)
- 1/2 szklanka suszonych pomidorów
- Do dużej miski włożyć przesianą mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Upewnijmy się iż drożdże i sól nie są przy sobie w trakcie dodawania ich do mąki, gdyż może to spowodować iż ciasto po prostu nie wyrośnie.
- Do suchych składników stopniowo dodawać lekko ciepłą wodę, woda nie może być zbyt gorąca ma być tylko troszkę ciepła. Zbyt gorąca woda sprawi, że drożdże zostaną zbite i nie wyrosną.
- Jeżeli ciasto będzie zbyt wolne/rzadkie, dosypać więcej mąki. Ciasto ma mieć dość stabilną konsystencje. Nie może jednak być ani zbyt wolne ani zbyt twarde, musimy znaleźć coś pomiędzy tymi dwoma konsystencjami. Na końcu dodać oliwę z oliwek. Ja dodaję oliwę z zalewy, w której były suszone pomidory.
- Oliwki i pomidory pokroić w kostkę o grubości 1/2 centymetra. Ciasto wyrabiać intensywnie przez 5 minut. Po wyrobieniu odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.
- Po 25 minutach ciasto wyłożyć z miski na stolnicę, podsypać mąką, lekko wyrobić i włożyć do naszej formy na ciasto. Ja moje foremki wysmarowałam lekko oliwą z oliwek. Moja brytfanka była długości jakichś 30 cm i szeroka na 10. Wystarczyło mi ciasta na dwie takie brytfanki.
- Po włożeniu ciasta do brytfanki, górę lekko naciąć nożem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Włożyć ciasto i piec 1 godzinę.
- Po upieczeniu chleb odstawić na kilka godzin do wystygnięcia. Smacznego.





Musiał smakować rewelacyjnie z takimi dodatkami;)
OdpowiedzUsuń