środa, 8 sierpnia 2012

Muffiny czekoladowe

Jak Wam już pisałam kiedyś, bardzo często piekę muffiny. Gdy mam ochotę na coś słodkiego i mało czasu na pieczenie, to właśnie muffiny są na pierwszym miejscu mojej listy . 

Podałam Wam już przepis na muffiny jagodowe, dzisiaj przepis na muffiny czekoladowe. Są one bardzo intensywne w smaku, czuć zarówno ogrom czekolady jak i kawę. 

Muffiny czekoladowe

Chocolate muffins


 
Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka (120ml)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub słonecznikowego (120 ml)
  • 1/4 szklanki (60 ml) czarnej kawy (na 1/4 szklanki wody wsypać 4 łyżki kawy rozpuszczalnej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (225 gram)
  • 1/4 szklanki kakao (25 gram)
  • 1 szklanka (205 gram) brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki (120 ml) orzechów i migdałów (najlepiej pół na pół)
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę czekolady mlecznej albo gorzkiej 
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:




  1. Do miski przesiać mąkę, cukier, sodę, sól, proszek do pieczenia i kakao.
  2. Do szklanki wlać mleko, dodać sok z cytryny i odstawić na 10 minut.
  3. W osobnej misce lekko roztrzepać jajka, dodać olej, kawę,wanilię i mleko z cytryną.
  4. Do suchych składników wlać składniki mokre. Szybko wymieszać po czym dodać dość grubo pokrojone orzechy włoskie, czekoladę i migdały. Mieszać tylko chwilkę. Pamiętajmy, że ciasto na muffiny nie może być zbyt długo mieszane.
  5. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 
  6. Muffiny pieczone w dużych foremkach piec 23 minuty, zaś te w małych formach  14 minut.
  7. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)