Drożdżówki serowo - nektarynkowe
Uwielbiam drożdżówki. Zastanawiałam się ostatnio, które lubię najbardziej. Zdecydowanie wygrały te z serem. Zaraz po nich są jagodzianki, a następne na liście znalazły się drożdżówki z makiem. Postanowiłam upiec więc kilka drożdżówek i zdecydowałam się na kombinację sera z owocami, w tym przypadku z nektarynką.
Drożdżówki serowo - nektarynkowe
White cheese and nectarine rolls
Składniki:
- 500 gr mąki pszennej (500 setka)
- 100 gr cukru kryształu
- 4 dkg drożdży
- 350 ml mleka
- 10 dkg margaryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu
- 5 nektarynek
- 20 dkg białego sera
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 jajka
- 4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Do miski wsypać cukier kryształ, cukier waniliowy i wbić 2 jajka. Ubić mikserem (przez 5 minut).
- Margarynę rozpuścić po czym schłodzić.
- Mleko minimalnie podgrzać.
- Mąkę o temperaturze pokojowej przesiać do dużej miski, dodać ubite jajka, wkruszyć drożdże, 2/3 łyżki otartej skórki z pomarańczy i spirytus. Następnie stopniowo wlewać mleko. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można jeszcze dolać dodatkowej ilości mleka.Wyrabiać intensywnie przez kilka minut.
- Do wyrobionego ciasta dodać schłodzoną margarynę. Kontynuować wyrabianie do momentu gdy ciasto "odchodzi" od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.
- Biały ser zmielić w maszynce. Możemy kupić gotowy twaróg, który nadaje się bezpośrednio do pieczenia, bez potrzeby wcześniejszego mielenia. W miseczce rozetrzeć 1 jajko z dodatkiem cukru pudru. Do roztartego jajka i cukru dodać ser i 1/3 łyżki skórki pomarańczowej. Dokładnie wymieszać.
- Nektarynki obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki, każda o grubości około 1 centymetra.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, uprzednio podsypaną mąką. Lekko rozwałkować wałkiem na grubość 1 centymetra. Dużą szklanką wycinać kółka. Mniejszą szklanką z połowy wyciętych kółek wyciąć środki.
- Bułki składamy w następujący sposób: całe kółko smarujemy uprzednio roztrzepanym jajkiem, przyklejamy na nie kółko bez środka, które to wypełniamy około 2 łyżkami twarogu i kilkoma plasterkami nektarynki. Posypujemy po górze intensywnie brązowym cukrem. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia (około 25 -30 minut).
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułki kładziemy na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor (około 25 minut).
- Smacznego!!!
Pychota! Sklepowe przy takich mogą się chować. :) Ser i nektarynki to to, co lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają! Pasowały by mi do kawy :D
OdpowiedzUsuńPycha, zapisuję na listę : Muszę wykonać ;D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżówki. a te wyglądają obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie przypieczone! Mniam:)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaka, przepis zapisuję
OdpowiedzUsuńP.S. zapraszam na moje drożdżówki makowe z brzoskwinią - http://przepisnaciast.blox.pl
OdpowiedzUsuń