niedziela, 9 września 2012

Drożdżówki serowo - nektarynkowe

Uwielbiam drożdżówki. Zastanawiałam się ostatnio, które lubię najbardziej. Zdecydowanie wygrały te z serem. Zaraz po nich są jagodzianki, a następne na liście znalazły się drożdżówki z makiem. Postanowiłam upiec więc kilka drożdżówek i zdecydowałam się na kombinację sera z owocami, w tym przypadku z nektarynką.

Drożdżówki serowo - nektarynkowe 

White cheese and nectarine rolls

Składniki:
  • 500 gr mąki pszennej (500 setka)
  • 100 gr cukru kryształu
  • 4 dkg drożdży
  • 350 ml mleka
  • 10 dkg margaryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu 
  • 5 nektarynek
  • 20 dkg białego sera
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki brązowego cukru
 Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać cukier kryształ, cukier waniliowy i wbić 2 jajka. Ubić mikserem (przez 5 minut).
  2. Margarynę rozpuścić po czym schłodzić.
  3. Mleko minimalnie podgrzać.
  4. Mąkę o temperaturze pokojowej przesiać do dużej miski, dodać ubite jajka, wkruszyć drożdże, 2/3 łyżki otartej skórki z pomarańczy i spirytus. Następnie stopniowo wlewać mleko. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można jeszcze dolać dodatkowej ilości mleka.Wyrabiać intensywnie przez kilka minut. 
  5. Do wyrobionego ciasta dodać schłodzoną margarynę. Kontynuować wyrabianie do momentu gdy ciasto "odchodzi" od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.
  6. Biały ser zmielić w maszynce. Możemy kupić gotowy twaróg, który nadaje się bezpośrednio do pieczenia, bez potrzeby wcześniejszego mielenia. W miseczce rozetrzeć 1 jajko z dodatkiem cukru pudru. Do roztartego jajka i cukru dodać ser i 1/3 łyżki skórki pomarańczowej. Dokładnie wymieszać.
  7. Nektarynki obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki, każda o grubości około 1 centymetra.
  8. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, uprzednio podsypaną mąką. Lekko rozwałkować wałkiem na grubość 1 centymetra. Dużą szklanką wycinać kółka. Mniejszą szklanką z połowy wyciętych kółek wyciąć środki. 
  9. Bułki składamy w następujący sposób: całe kółko smarujemy uprzednio roztrzepanym jajkiem, przyklejamy na nie kółko bez środka, które to wypełniamy około 2 łyżkami twarogu i kilkoma plasterkami nektarynki. Posypujemy po górze intensywnie brązowym cukrem. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia (około 25 -30 minut).
  10. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułki kładziemy na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor (około 25 minut).
  11. Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Pychota! Sklepowe przy takich mogą się chować. :) Ser i nektarynki to to, co lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają! Pasowały by mi do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, zapisuję na listę : Muszę wykonać ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam drożdżówki. a te wyglądają obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie przypieczone! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale narobiłaś mi smaka, przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  8. P.S. zapraszam na moje drożdżówki makowe z brzoskwinią - http://przepisnaciast.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)