Zupa grzybowa z kurkami
Mushroom soup
Składniki:
- 200 gr pieczarek
- 200 gr kurek
- 1 biała cebula
- 1 duży ziemniak
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka masła
- 5 łyżek śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- 0,75 litra bulionu warzywnego
- Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na maśle, na małym ogniu przez 4 minuty.
- Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i całe kurki. Smażyć przez 5 minut.
- Grzyby zalać bulionem warzywnym, wkroić ziemniaka i gotować przez 20 minut. Przed końcem gotowania dodać drobno skrojony koperek i śmietanę. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Na końcu wszystko zblendować. Podawać Samą albo z dodatkiem grzanek. Smacznego!
Uwielbiam grzybki, więc ta zupa przypadłaby mi z pewnością do gustu ;)
OdpowiedzUsuńwyśmienity przepis, bo kurki i pieczarki to jedyne grzyby, które lubię. :)
OdpowiedzUsuń