poniedziałek, 10 września 2012

Zapiekane pomidory nadziewane ryżem i oliwkami

Na działce już końcówka pomidorów, czas więc w pełni to wykorzystać i zrobić coś smacznego. Zapiekane pomidory w tym roku robię pierwszy raz. Zadaję sobie pytanie dlaczego?

Do pomidorów przygotowałam super aromatyczne duszone warzywa. Ci, którzy warzyw w tej wersji jeszcze nie jedli, koniecznie muszą spróbować gdyż są one rewelacyjne.


Zapiekane pomidory nadziewane ryżem i oliwkami 

Składniki:(porcja dla 4 osób)
  • 4 duże pomidory
  • 100 gr ryżu długoziarnistego
  • 4 łyżki serka kremowego (soft cheese)
  • 1 plasterek sera żółtego
  • 6 oliwek
  • pęczek tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonego tymianku
Warzywa duszone:
  • 1 duża papryka (żółta, czerwona, zielona - dowolnie)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 duże pieczarki
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 3 łyżki czerwonego pesto
  • 1 duża marchewka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/4 łyżeczki drobno krojonej papryczki chilli 
Przygotowanie:
  1. Pomidory umyć, odciąć czubki i wydrylować. 
  2. Ugotować ryż. Do gorącego jeszcze ryżu dodać pokrojone oliwki, tymianek, sól, pieprz i serek kremowy. Wymieszać. 
  3. Każdego pomidora faszerować ryżem. Na ryż nałożyć 1/4 plasterka sera żółtego i przykryć kapeluszem. Zapiekaćw temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  4. Do garnka włożyć rozkrojone na pół ząbki czosnku, papryczkę chilli, oliwę i masło. Dodać pokrojoną w słupki marchew i dusić przez 5 minut na małym ogniu. 
  5. Po 5 minutach dodać pokrojoną w grube paski cebulę. Dusić chwilkę i następnie dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki. Znów chwilkę podusić po czym włożyć pokrojoną w dość grube paski paprykę  i selera naciowego pokrojonego na kawałki. Posolić szczyptą soli i pieprzu oraz dodać pesto. Dusić przez kolejne kilka minut. Łącznie czas duszenia warzyw nie powinien być dłuższy niż 20 minut, a papryka powinna być wręcz lekko twardawa.
  6. Pomidora podawać z duszonymi warzywami. Ja dodatkowo zaserwowałam to wszystko z naszym polskim schabowym. Niebo w gębie :-) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)