Do pomidorów przygotowałam super aromatyczne duszone warzywa. Ci, którzy warzyw w tej wersji jeszcze nie jedli, koniecznie muszą spróbować gdyż są one rewelacyjne.
Zapiekane pomidory nadziewane ryżem i oliwkami
Składniki:(porcja dla 4 osób)- 4 duże pomidory
- 100 gr ryżu długoziarnistego
- 4 łyżki serka kremowego (soft cheese)
- 1 plasterek sera żółtego
- 6 oliwek
- pęczek tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego tymianku
- 1 duża papryka (żółta, czerwona, zielona - dowolnie)
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 duże pieczarki
- 1 średnia cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 3 łyżki czerwonego pesto
- 1 duża marchewka
- szczypta soli i pieprzu
- 1/4 łyżeczki drobno krojonej papryczki chilli
- Pomidory umyć, odciąć czubki i wydrylować.
- Ugotować ryż. Do gorącego jeszcze ryżu dodać pokrojone oliwki, tymianek, sól, pieprz i serek kremowy. Wymieszać.
- Każdego pomidora faszerować ryżem. Na ryż nałożyć 1/4 plasterka sera żółtego i przykryć kapeluszem. Zapiekaćw temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
- Do garnka włożyć rozkrojone na pół ząbki czosnku, papryczkę chilli, oliwę i masło. Dodać pokrojoną w słupki marchew i dusić przez 5 minut na małym ogniu.
- Po 5 minutach dodać pokrojoną w grube paski cebulę. Dusić chwilkę i następnie dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki. Znów chwilkę podusić po czym włożyć pokrojoną w dość grube paski paprykę i selera naciowego pokrojonego na kawałki. Posolić szczyptą soli i pieprzu oraz dodać pesto. Dusić przez kolejne kilka minut. Łącznie czas duszenia warzyw nie powinien być dłuższy niż 20 minut, a papryka powinna być wręcz lekko twardawa.
- Pomidora podawać z duszonymi warzywami. Ja dodatkowo zaserwowałam to wszystko z naszym polskim schabowym. Niebo w gębie :-) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)