poniedziałek, 7 stycznia 2013

Ryba na karbonarze z dodatkiem pora

Włoska karbonara to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Żeby nie było nudno do karbonary podamy pieczoną rybę. Mała uwaga dla wszystkich tych, którzy po raz pierwszy robią karbonarę. Pamiętajmy aby sos nigdy się nie zagotował. Po dodaniu go do makaronu przez kilka sekund trzeba go intensywnie wmieszywać w makaron, na małym ogniu.


Ryba na karbonarze z dodatkiem pora

Składniki:

  • 250 gr makaronu tagliatelle
  • 4 łyżki startego sera parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 gr drobno pokrojonego boczku wędzonego
  • 1 średni por
  • 2 duże jajka
  • 200 ml śmietany 12%
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 filety z mintaja
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Bardzo drobno pokrojony boczek włożyć na patelnię i topić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojonego w prążki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć od 7 do 8 minut.
  2. Ugotować makaron tagliatelle (250 gr to w moim przypadku była połowa opakowania). Makaron musi być al dente czyli lekko twardawy. Ugotowany makaron dodać do usmażonych już składników na patelni.
  3. W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i szczyptę pieprzu. 
  4. Sosem jajecznym zalać składniki na patelni i mieszać intensywnie przez kilka sekund. Uważać aby nie zagotować sosu.
  5. Ja nie soliłam swojego sosu gdyż boczek, którego użyłam był dość słony. 
  6. Ryba - przygotowanie: Do miseczki wlać mleko, dodać sól. Następnie zamoczyć rybę na około 10 minut. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i tymiankiem. Rybę wyjąć z mleka i intensywnie opanierować w bułce. Masło roztopić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Rybę ułożyć na foli aluminiowej lekko posmarowanej masłem. Każdy kawałek polać roztopionym masłem. Zapiekać przez 15 minut.
  7. Smacznego!
  8. Zapraszam do polubienia strony gotowaniomania na facebooku. 

3 komentarze:

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)