Ryba na karbonarze z dodatkiem pora
Składniki:- 250 gr makaronu tagliatelle
- 4 łyżki startego sera parmezan
- 1 ząbek czosnku
- 250 gr drobno pokrojonego boczku wędzonego
- 1 średni por
- 2 duże jajka
- 200 ml śmietany 12%
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 filety z mintaja
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
- Bardzo drobno pokrojony boczek włożyć na patelnię i topić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojonego w prążki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć od 7 do 8 minut.
- Ugotować makaron tagliatelle (250 gr to w moim przypadku była połowa opakowania). Makaron musi być al dente czyli lekko twardawy. Ugotowany makaron dodać do usmażonych już składników na patelni.
- W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i szczyptę pieprzu.
- Sosem jajecznym zalać składniki na patelni i mieszać intensywnie przez kilka sekund. Uważać aby nie zagotować sosu.
- Ja nie soliłam swojego sosu gdyż boczek, którego użyłam był dość słony.
- Ryba - przygotowanie: Do miseczki wlać mleko, dodać sól. Następnie zamoczyć rybę na około 10 minut. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i tymiankiem. Rybę wyjąć z mleka i intensywnie opanierować w bułce. Masło roztopić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Rybę ułożyć na foli aluminiowej lekko posmarowanej masłem. Każdy kawałek polać roztopionym masłem. Zapiekać przez 15 minut.
- Smacznego!
- Zapraszam do polubienia strony gotowaniomania na facebooku.
pyszny pomysł z tym rybnym dodatkiem
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja wersja carbonary :)
OdpowiedzUsuńoryginalne połączenie :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuń