niedziela, 30 grudnia 2012

Ciasto marchewkowe

Ostatnio obiecałam dodać przepis na barszcz czerwony i paluszki do niego i na pewno wkrótce to zrobię. Wcześniej jednak chcę się z Wami podzielić przepisem na coś słodkiego. 
Sama jestem zaskoczona, że nie dodałam tutaj jeszcze tego przepisu, bo ciasto to piekłam już kilkanaście razy i za każdym razem wychodziło mi rewelacyjnie. 

Wiem, że niektórym osobom ciasto z dodatkiem marchewki może wydać się być czymś okropnym. Nic jednak bardziej mylnego. Marchewka jest w nim zupełnie niewyczuwalna a w połączeniu z pozostałymi składnikami tworzy aromatyczną kompozycję. Wszystkim polecam upieczenie tego ciasta. Zawsze się udaje.

Ciasto marchewkowe


Składniki:

  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 35 dkg drobno startej marchewki
  • 26 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże jajka
  • 30 dkg brązowego cukru
  • 240 ml oleju słonecznikowego albo roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie serka kremowego Soft Cheese (Philadelphia, Light Soft Cheese, albo Mascarpone)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
Przygotowanie:
  1. W misce, robotem elektrycznym ubić jajka, stopniowo dodając brązowy cukier wraz z cukrem waniliowym. Ubijać przez około 4 minuty po czym stopniowo dodać olej. 
  2. Mąkę przesiać, dodać do niej sodę, cynamon, sól, proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki małymi porcjami dodać do uprzednio ubitej masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką, nie ubijać.
  3. Orzechy pokroić na większe kawałki. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach (kawałki nie mogą być ani zbyt duże ani też mieć konsystencję papki).
  4. Orzechy wraz z marchewką dodać do masy, wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec ciasto około 1 godziny w zależności od wielkości formy, na której ciasto jest pieczone. Ja swoje piekłam na tortownicy o średnicy 20 centymetrów.
  6. Na koniec ciasto polewamy lukrem. Lukier: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Ucieramy intensywnie przez 3 minuty, następnie dodając stopniowo serek. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z lodówki wykładamy na schłodzone ciasto. Ozdabiamy orzechami. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam patrzeć na ciasta marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam dzisiaj ciasto marchewkowe :)
    Twoje wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jeszcze nigdy nie pieklam ani nawet nie jadłam ciasta marchewkowego; chyba pora to zmienić

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto. Ładne zdjęcia, aż ślinka cieknie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy próbowałaś może ciasta marchewkowego z marchewką inną niz pomarańczowa? Nie mam doświadczenia, a zastanawiam się, czy kogos skusiła chociażby czarna marchew...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)