Zanim to jednak nastąpi mam dla Was przepis na coś słodkiego. Dzisiejszy przepis jest idealny na upalne dni. Lubię to ciasto, gdyż nie jest przesadnie słodkie i rewelacyjnie orzeźwia. Głównym jego składnikiem jest rabarbar, który jak wiadomo sam w sobie jest dość kwaśny. W połączeniu z galaretką tworzy naprawdę fajną kompozycję smakową.
Kruche ciasto z rabarbarem
Rhubarb pie
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 7 dkg margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 galaretki truskawkowe, 1 kg rabarbaru.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść (mąka, cukier, proszek, jajko, margaryna, śmietana). Gdyby ciasto było nadal klejące, podsypać je mąką. Zagniecione ciasto rozwałkować, po czym wyłożyć na brytfankę. Wykładamy dół a także boki ciasta.
- Rabarbar umyć, zdjąć warstwę zewnętrzną i pokroić w około 4 centymetrowe kawałki. Rabarbar układamy na kruchym cieście starając się stworzyć kształt "choinki". Ciasto wkładamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni na 1 godzinę.
- Upieczone ciasto studzimy a wystudzone zalewamy galaretkę. Ja użyłam truskawkowej ale możemy użyć jakiejkolwiek. Gdy rozpuszczam galaretkę zawsze dodaję mniej wody, aniżeli jest to zalecane na jej opakowaniu, jest ona wtedy twardsza. Smacznego!
Smakowite ciasto . Zapraszam do zabawy Loebster Blog link do moich pytań http://eligotowanie.blogspot.com/2013/06/witam-zostaam-wyrozniona-do-liebster.html
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo lubię takie ciasta. Wygląda świetnie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń