Do tego przepisu można użyć zwykłej tortilli. Wcześniej również próbowałam tortilli z dodatkiem papryki chilli. Jeśli zdecydujecie się na tą właśnie tortillę, przygotujcie się na super pikantność.
Chicken enchiladas
Składniki:- opakowanie tortilli ze szpinakiem bądź zwykłej (moje miało 6 sztuk)
- 1 opakowanie pomidorów w puszcze
- 15 dkg sera cheddar
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 opakowanie sosu taco
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1/2 żółtej papryki
- szczypta słodkiej papryki
- 100 ml słodkiej śmietanki
- szczypta suszonej bazylii i oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć i pokroić w małą kostkę.
- Do rozgrzanej oliwy z oliwek dodać pokrojonego kurczaka. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
- Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do kurczaka. Dusić kolejne 3-4 minuty.
- Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki, śmietankę, bazylię , oregano oraz pieprz i sól do smaku. Dusić przez 7-8 minut.
- Zdjąć z ognia, wsypać połowę grubo startego sera cheddar. Wymieszać.
- Na każdą z tortilli wyłożyć gorące nadzienie. Założyć boki (zawijać podobnie jak naleśnika). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wszystko polać sosem taco i posypać żółtym serem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25 minut.
- Podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego!
ale świetnie wygląda, już sobie wyobrażam jak musiało smakować:)
OdpowiedzUsuńale mnie naszedł apetyt, muszę wypróbować ten świetny przepis ; )
OdpowiedzUsuńA wiesz co? Idę do kuchni i od razu przyrządzam to samo, bo inaczej po prostu nie wytrzymam :) Dzięki za pomysł na dzisiejszą (obiado)kolację - jestem Twoją dłużniczką ! :)
OdpowiedzUsuńA u mnie: czy możemy spotkać WĘŻA.. W TOALECIE? :)
Świetne ! Normalnie zrobiłem się głodny :P.
OdpowiedzUsuńwygląda mega smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń