sobota, 8 czerwca 2013

Rulada truskawkowa

Wreszcie nastał ten moment kiedy mogę śmiało zajadać się pysznymi truskawkami z działki. W tym roku jest ich także wyjątkowo dużo, przynajmniej u mnie na działce. W sklepach ceny truskawek są jeszcze dość wysokie ale miejmy nadzieję, iż niedługo spadną. 
Truskawki mają to do siebie, iż można z nich stworzyć mnóstwo różnorodnych potraw. Są dodatkiem w sałatkach, nie tylko tych na słodko, ciastach, lodach...lista jest niekończąca się. 
Ja swój truskawkowy sezon zaczynam prozaicznie, bo od ciasta. Zachęcam do wypróbowania :-)

Rulada truskawkowa

Srawberry roulade

Składniki:
Biszkopt:

  • biszkopt według przepisu na Przygotowanie biszkoptu , proporcje składników identyczne jak w załączonym przepisie
Masa:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny bądź masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 4 łyżki drobno startej czekolady mlecznej
Przygotowanie:
  1. Upiec biszkopt według przepisu na Przygotowanie biszkoptu. Biszkopt ma być cieniutki, więc należy go piec na dość szerokiej blasze, 160 stopni C, przez 20 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorący, szybko zrolować. Najlepiej jest na całą długość biszkoptu wyłożyć ściereczkę i rolować razem z nią. Odstawić do wystygnięcia.
  1. Masa: Do garnka wbić jajka i wsypać cukier. Wszystko ubijać na parze przez 10 minut, gotowe odstawić do wystygnięcia. 
  1. Kakao przesiać a następnie wymieszać z 2 łyżkami mleka.
  1. Margarynę utrzeć na puszystą masę. Do tak utartej margaryny stopniowo, po łyżce, dodawać wystudzona masę jajeczną. Cały czas ucierać. Na końcu dodać kakao.
  1. Biszkopt rozwinąć, wysmarować 2/3 masy kakaowej, na masę wyłożyć truskawki. Zwinąć w ruladę. Pozostałą częścią masy obłożyć biszkopt na zewnątrz i posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki i schładzać przez 3 godziny.Smacznego!

22 komentarze:

  1. Jeeeeeej, co za słodycz, obawiam się, że zatopiłabym się lukrze jedząc taką roladę, ale z pewnością domownikom by bardzo smakowała :) Fajny przepis.
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ślicznie, aż ślinka cieknie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna roladka, wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowe delicje:) Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie i apetycznie. Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super rolada :) rewelacyjnie ci wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rolada pierwsza klasa ! :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  11. baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Rolada super, ale kiedy jakieś nowe przepisy na blogu się pojawią?

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam, jak patrzę to aż mi ślinka cieknie ... mm pyszności

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna rolada, pełne mistrzostwo. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealna propozycja na teraz :) Sezon truskawkowy rozpoczęty :) Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto pycha... zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta rolada wygląda tak apatetycznie, że jak najszybciej muszę się za nią zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepięknie wygląda ta rolada :) nie mogę się doczekać aż rozpocznie się sezon na truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Za truskawkami każdy chyba teraz tęskni :( Nic tylko czekać na świeżutkie i brać się za to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oooo, wygląda absolutnie obłędnie!! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)