Truskawki mają to do siebie, iż można z nich stworzyć mnóstwo różnorodnych potraw. Są dodatkiem w sałatkach, nie tylko tych na słodko, ciastach, lodach...lista jest niekończąca się.
Ja swój truskawkowy sezon zaczynam prozaicznie, bo od ciasta. Zachęcam do wypróbowania :-)
Rulada truskawkowa
Srawberry roulade
Składniki:Biszkopt:
- biszkopt według przepisu na Przygotowanie biszkoptu , proporcje składników identyczne jak w załączonym przepisie
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny bądź masła
- 2 łyżki mleka
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
- 4 łyżki drobno startej czekolady mlecznej
- Upiec biszkopt według przepisu na Przygotowanie biszkoptu. Biszkopt ma być cieniutki, więc należy go piec na dość szerokiej blasze, 160 stopni C, przez 20 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorący, szybko zrolować. Najlepiej jest na całą długość biszkoptu wyłożyć ściereczkę i rolować razem z nią. Odstawić do wystygnięcia.
- Masa: Do garnka wbić jajka i wsypać cukier. Wszystko ubijać na parze przez 10 minut, gotowe odstawić do wystygnięcia.
- Kakao przesiać a następnie wymieszać z 2 łyżkami mleka.
- Margarynę utrzeć na puszystą masę. Do tak utartej margaryny stopniowo, po łyżce, dodawać wystudzona masę jajeczną. Cały czas ucierać. Na końcu dodać kakao.
- Biszkopt rozwinąć, wysmarować 2/3 masy kakaowej, na masę wyłożyć truskawki. Zwinąć w ruladę. Pozostałą częścią masy obłożyć biszkopt na zewnątrz i posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki i schładzać przez 3 godziny.Smacznego!
Palce lizać !!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeeeeeej, co za słodycz, obawiam się, że zatopiłabym się lukrze jedząc taką roladę, ale z pewnością domownikom by bardzo smakowała :) Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Wygląda ślicznie, aż ślinka cieknie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńFajna roladka, wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńdomowe delicje:) Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i apetycznie. Brawo :)
OdpowiedzUsuńsuper rolada :) rewelacyjnie ci wyszła.
OdpowiedzUsuńRolada pierwsza klasa ! :)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo :D
OdpowiedzUsuńRolada super, ale kiedy jakieś nowe przepisy na blogu się pojawią?
OdpowiedzUsuńmniam, jak patrzę to aż mi ślinka cieknie ... mm pyszności
OdpowiedzUsuńPiękna rolada, pełne mistrzostwo. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na teraz :) Sezon truskawkowy rozpoczęty :) Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto pycha... zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto :D
OdpowiedzUsuńTa rolada wygląda tak apatetycznie, że jak najszybciej muszę się za nią zabrać :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda ta rolada :) nie mogę się doczekać aż rozpocznie się sezon na truskawki :)
OdpowiedzUsuńZa truskawkami każdy chyba teraz tęskni :( Nic tylko czekać na świeżutkie i brać się za to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu idealne! ;)
OdpowiedzUsuńOooo, wygląda absolutnie obłędnie!! :)
OdpowiedzUsuń