Jedzony po raz pierwszy smakuje dziwnie, niektórym wręcz nie smakuje. Ci, którzy spróbują go ponownie nie wyobrażają sobie, że mogliby go więcej nie zjeść.
Z tego płynie jeden prosty wniosek, do smaku hommusu trzeba się przyzwyczaić. Ja zdecydowanie należę do jego największych miłośników. Jest błyskawiczny w przygotowaniu i można nim uraczyć zarówno wegetarian jak i fanów mięs.
Hummus
Składniki:
- ciecierzyca w puszce
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- opcjonalnie parę papryczek jalapenos (ze słoika)
Przygotowanie:
Przygotowanie dipu zajmuje dosłownie sekundy.
- Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy razem. Dodając ciecierzycę nie wylewajmy zalewy, dodajmy około połowę zalewy czy nawet więcej w zależności od tego jak gęsty ma być nasz dip.
- Drugą kwestią jest pasta sezamowa, nadal jest ona dość trudna do zakupienia w większości sklepów. Ja używam ziaren sezamu. Należy je utrzeć lub zgnieść przed dodaniem do blendera, gdyż blender nie jest w stanie rozdrobnić ich do konsystencji kremu.
- Na końcu warto jest spróbować dip i dosolić, dopieprzyć czy dodać cytryny wedle własnego wyczucia smaku. Opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantne a wręcz ostre potrawy, dodajmy kilka papryczek jalapenos do blendera.
Dip smakuje rewelacyjnie z wszelkimi mięsami z grilla, na kanapkach różnego rodzaju i sam z selekcją warzyw. Jest naprawdę rewelacyjny na wiele sposobów. Bardzo fajnym pomysłem jest serwowanie go gdy robimy tzw. szwedzki stół gdzie Nasi znajomi sami decydują co mają ochotę jeść.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)