środa, 11 lipca 2012

Hummus

Jedzony po raz pierwszy smakuje dziwnie, niektórym wręcz nie smakuje. Ci, którzy spróbują go ponownie nie wyobrażają sobie, że mogliby go więcej nie zjeść. 

Z tego płynie jeden prosty wniosek, do smaku hommusu trzeba się przyzwyczaić. Ja zdecydowanie należę do jego największych miłośników. Jest błyskawiczny w przygotowaniu i można nim uraczyć zarówno wegetarian jak i fanów mięs.

Hummus 

Składniki:
  • ciecierzyca w puszce
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • opcjonalnie parę papryczek jalapenos (ze słoika)
Przygotowanie:

Przygotowanie dipu zajmuje dosłownie sekundy.
  1.  Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy razem. Dodając ciecierzycę nie wylewajmy zalewy, dodajmy około połowę zalewy czy nawet więcej w zależności od tego jak gęsty ma być nasz dip. 
  2. Drugą kwestią jest pasta sezamowa, nadal jest ona dość trudna do zakupienia w większości sklepów. Ja używam ziaren sezamu. Należy je utrzeć lub zgnieść przed dodaniem do blendera, gdyż blender nie jest w stanie rozdrobnić ich do konsystencji kremu. 
  3. Na końcu warto jest spróbować dip i dosolić, dopieprzyć czy dodać cytryny wedle własnego wyczucia smaku. Opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantne a wręcz ostre potrawy, dodajmy kilka papryczek jalapenos do blendera.
Dip smakuje rewelacyjnie z wszelkimi mięsami z grilla, na kanapkach różnego rodzaju i sam z selekcją warzyw. Jest naprawdę rewelacyjny na wiele sposobów. Bardzo fajnym pomysłem jest serwowanie go gdy robimy tzw. szwedzki stół gdzie Nasi znajomi sami decydują co mają ochotę jeść.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)