Pieczarki faszerowane mozzarellą
Pieczarki. Jako przystawka albo jako dodatek to mięs są super. Do dzisiejszej propozycji używamy tylko dużych kapeluszy, gdyż małe niestety nie dadzą się nafaszerować. Do farszu potrzebujemy tylko kilku składników, co nie zmienia faktu iż efekt końcowy będzie rewelacyjny.
Pieczarki faszerowane mozzarellą
Mozzarella stuffed mushrooms
Składniki:(porcja dla 5 osób)
- 5 bardzo dużych pieczarek
- 100 g mozzarelli
- 2 łyżki drobno krojonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, wyciągnąć nóżki. Wszystkie nóżki pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozpuścić 1/2 łyżkę masła, usmażyć nóżki pieczarek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Mozzarellę pokroić w średnia kostkę. Dodać usmażone pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, łyżkę masła, sól i pieprz do smaku.
- Kapelusze nafaszerować farszem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zapiekać pieczarki przez 30 minut. Smacznego!
Wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno podobne, ale dodałam szczypiorku. Zrobiłam również wersję z pleśniowym, nie z mozzarellą. Świetna przystawka.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczarki. muszę kiedyś spróbować takich zapiekanych. :)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami to jest tak, że może nie wyglądają rewelacyjnie po zapieczeniu, ale smak wynagradza wszystko!
OdpowiedzUsuńsmakują wybornie :) robiłam na grillu podobne http://www.zgrilla.pl/grillowane-pieczarki-nadziewane-salami-szpinakiem-i-serem/
OdpowiedzUsuń