niedziela, 16 września 2012

Pieczarki faszerowane mozzarellą

Pieczarki. Jako przystawka albo jako dodatek to mięs są super. Do dzisiejszej propozycji używamy tylko dużych kapeluszy, gdyż małe niestety nie dadzą się nafaszerować. Do farszu potrzebujemy tylko kilku składników, co nie zmienia faktu iż efekt końcowy będzie rewelacyjny.

Pieczarki faszerowane mozzarellą

Mozzarella stuffed mushrooms

Składniki:(porcja dla 5 osób)
  • 5 bardzo dużych pieczarek
  • 100 g mozzarelli
  • 2 łyżki drobno krojonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Pieczarki umyć, wyciągnąć nóżki. Wszystkie nóżki pokroić  w drobną kostkę. 
  2. W garnku rozpuścić 1/2 łyżkę masła, usmażyć nóżki pieczarek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Mozzarellę pokroić w średnia kostkę. Dodać usmażone pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, łyżkę masła, sól i pieprz do smaku.
  4. Kapelusze nafaszerować farszem.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zapiekać pieczarki przez 30 minut. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Robiłam niedawno podobne, ale dodałam szczypiorku. Zrobiłam również wersję z pleśniowym, nie z mozzarellą. Świetna przystawka.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pieczarki. muszę kiedyś spróbować takich zapiekanych. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pieczarkami to jest tak, że może nie wyglądają rewelacyjnie po zapieczeniu, ale smak wynagradza wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  4. smakują wybornie :) robiłam na grillu podobne http://www.zgrilla.pl/grillowane-pieczarki-nadziewane-salami-szpinakiem-i-serem/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)