Moje śniadania ostatnio wyglądały jak w we francuskiej kafejce. Tyle, że do kawy zamiast croissanta jadłam bułki drożdżowe. Te ostatnie miały w sobie mały dodatek cynamonu i rodzynek, połączenie okazało się na tyle trafne, iż niedługo mam zamiar znów je upiec.
Cynamonowe zawijasy
Cinnamon twists
Składniki:
- 5 szklanek mąki (600 gr)
- 5 dkg drożdży
- 400 ml mleka
- 3 jajka
- 5 dkg masła lub margaryny
- 150 gr cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżka cynamonu
- 5 dkg masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże i sól(nie w bliskiej obecności drożdży).
- Jajka ubić z 150 gr cukru. Ubijać do momentu aż staną się lekko puszyste.
- Mleko bardzo lekko podgrzać.
- Masło rozpuścić i schłodzić do temperatury pokojowej.
- Do mąki, drożdży i soli wlać ubite jajka oraz mleko. Wszystko dobrze wymieszać przez 5 minut po czym dolać schłodzoną margarynę. Wyrobić ciasto.
- Wyrobione ciasto odłożyć do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto już nam wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować do grubości 1/2 centymetra.
- W małej miseczce wymieszać brązowy cukier, 5 dkg masła, rodzynki i cynamon. Wyłożyć masę równomiernie na rozwałkowane ciasto.
- Ciasto zwinąć w dwa ruloniki. Zwijanie zacząć równocześnie z obu stron, tak aby końce ciasta spotkały się na środku. Gdy zwinięte kroić nożem na kromki o grubości 1 i 1/2 centymetra.
- Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec bułki przez około 20 do 25 minut. Mają mieć ładny, złoty kolor. Smacznego!




Cudne te Twoje zawijaski i cynamonowe...mmmm..:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zawijaski :) pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają. Takie smakołyki dobre na każdą porę dnia. :)
OdpowiedzUsuńSmakowite te Twoje zawijaski;)
OdpowiedzUsuńTeż robię takie zawijasy, ale bardzo podoba mi się Twoj sposób zawijania - nast. razem go wypróbuję ! Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń