poniedziałek, 20 sierpnia 2012

"Kruche" ciasto jabłkowo-jagodowe

Na pewno każdy z Was ma taki przepis, choćby na jedno ciasto, który zawsze się udaje. Niedawno odkryłam, że ja też mam taki przepis. Ciasto swoją formą podobne jest do kruchego ciasta, ale do końca ja sama nie uważam iż jest to kruche ciasto.

To ciasto używam zawsze jako bazę, kiedykolwiek tylko mam ochotę na jakieś ciasto owocowe. Jedyne co trzeba zrobić to dodać wybrane przez siebie owoce. Jabłka sprawdzają się tutaj rewelacyjnie, ale też i śliwki, jagody, brzoskwinie będą dobrym dodatkiem.

"Kruche" ciasto jabłkowo-jagodowe

Apple and blueberry crumble


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12,5 dkg margaryny
  • 4 jajka
  • 0,5 kg jabłek
  • 20 dkg jagód lub borówek
  • 2 łyżki kisielu truskawkowego
  • 1 łyżka cukru kryształu
Przygotowanie:


  1.  Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek, sól, sodę oraz margarynę. Posiekać składniki nożem. Gdy lekko już połączone dodać 4 żółtka i kwaśną śmietanę. Zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować i wyłożyć nią brytfankę. Drugą połowę włożyć na 20 minut do zamrażalnika.
  3. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, włożyć do garnka, dolać łyżkę wody i smażyć przez 6-7 minut na małym ogniu. Moje jabłka były twarde i potrzebowały takiego zabiegu, były też kwaśne więc dodałam 2 łyżki cukru. Jeśli Wasze jabłka są miękkie możecie pominąć ten etap.
  4. Po zdjęciu z ognia jabłka wymieszać z jagodami. Wyłożyć równomiernie na ciasto.
  5. W naczyniu ubić na sztywno białka. Dodać szczyptę soli przed rozpoczęciem ubijania. Gdy ubite, dodać cukier i kisiel. Ubijać jeszcze przez chwilkę. Gotową masą białkową zalać owoce w cieście.
  6. Wyjąć pozostałą połowę ciasta z zamrażalnika. Utrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozłożyć po górze ciasta.
  7. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie posypać cukrem pudrem.
  8. Można podawać z bitą śmietaną, smakuje rewelacyjnie. Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)