poniedziałek, 30 lipca 2012

Makaron z krewetkami

Co byś najchętniej gotował, gdybyś był wiecznie zabieganym studentem z okrojonym budżetem na jedzenie? Jeśli odpowiedziałeś makaron to trafiłeś w dziesiątkę. Jest szybki w przygotowaniu,  można dodać do niego co tylko mamy pod ręką a i tak smakuje dobrze. A co gdyby do takiego makaronu dodać krewetki? 

Podaję  Wam odpowiedź na to pytanie w formie przepisu na to rewelacyjne danie.

Makaron z krewetkami

Prawn pasta



Składniki:
  • 250 dkg krewetek
  • 1 średnia cukinia
  • 6 dużych pieczarek
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki startego sera żółtego Gouda
  • makaron włoski Fusilli
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 świeżej papryki chilli
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 1 łyżka masła



Przygotowanie:


  1. Na łyżce masła i łyżce oliwy (z zalewy z suszonych pomidorów) lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę chilli.
  2. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojoną także w kostkę cukinię i skrojone pieczarki. Wszystko dusić 15 minut na małym ogniu.
  3. Gdy warzywa zmiękną dodać śmietanę, 1/2 łyżeczki soli i pieprz do smaku.
  4. Po minucie wrzucić krewetki. Jeżeli krewetki kupiliśmy mrożone upewnijmy się iż są one całkowicie rozmrożone, zanim wrzucimy je do sosu. Dusić wszystko przez 2 do max 3 minut. Jeżeli za długo będziemy dusić krewetki, będą one bardzo twarde.
  5. Na samym końcu, już po wyłączeniu ognia, dodać starty parmezan i żółty ser. Wymieszać.
  6. Podawać sos z ugotowanym makaronem Fusilli. Ja do gotowania makaronu dodaję łyżkę oliwy, w której pływały suszone pomidory.
  7. Po wyłożeniu na talerz, nasz makaron fajnie jest posypać świeżo startym parmezanem. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)