Co byś najchętniej gotował, gdybyś był wiecznie zabieganym studentem z okrojonym budżetem na jedzenie? Jeśli odpowiedziałeś makaron to trafiłeś w dziesiątkę. Jest szybki w przygotowaniu, można dodać do niego co tylko mamy pod ręką a i tak smakuje dobrze. A co gdyby do takiego makaronu dodać krewetki?
Podaję Wam odpowiedź na to pytanie w formie przepisu na to rewelacyjne danie.
Makaron z krewetkami
Prawn pasta
Składniki:
- 250 dkg krewetek
- 1 średnia cukinia
- 6 dużych pieczarek
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki startego sera żółtego Gouda
- makaron włoski Fusilli
- sól
- pieprz
- 1/3 świeżej papryki chilli
- 2 małe czerwone cebule
- 2 średnie ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Na łyżce masła i łyżce oliwy (z zalewy z suszonych pomidorów) lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę chilli.
- Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojoną także w kostkę cukinię i skrojone pieczarki. Wszystko dusić 15 minut na małym ogniu.
- Gdy warzywa zmiękną dodać śmietanę, 1/2 łyżeczki soli i pieprz do smaku.
- Po minucie wrzucić krewetki. Jeżeli krewetki kupiliśmy mrożone upewnijmy się iż są one całkowicie rozmrożone, zanim wrzucimy je do sosu. Dusić wszystko przez 2 do max 3 minut. Jeżeli za długo będziemy dusić krewetki, będą one bardzo twarde.
- Na samym końcu, już po wyłączeniu ognia, dodać starty parmezan i żółty ser. Wymieszać.
- Podawać sos z ugotowanym makaronem Fusilli. Ja do gotowania makaronu dodaję łyżkę oliwy, w której pływały suszone pomidory.
- Po wyłożeniu na talerz, nasz makaron fajnie jest posypać świeżo startym parmezanem. Smacznego!







Dawno nie jadłam takiego spaghetti. Wygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuń