wtorek, 31 lipca 2012

Zupa z pora i ziemniaków

Kto powiedział, że smaczne dania potrzebują dużej liczby drogich składników do przygotowania? Ten kto wychodzi z takiego założenia jest w błędzie. Oryginalny smak osiągamy przez odpowiednie połączenie składników a nie przez użytą ich ilość.

Z tą zupą zetknęłam się jakiś czas temu. Urzekł mnie jej smak i prostota wykonania. Dodatkowo jest ona również bardzo tania w wykonaniu. Mowa tutaj o zupie porowo - ziemniaczanej.Wszystkim tym, którzy nigdy jej nie próbowali zdecydowanie rekomenduję to zrobić. Myślę, że tak jak i mnie pozytywnie Was ona zaskoczy.


Zupa z pora i ziemniaków

Leek and potatoe soup


Składniki:
  • 2 duże pory
  • 4 duże ziemniaki
  • pieprz
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1 litr wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie:
  1.  Pory pokroić w krążki, ziemniaki pokroić w kostkę. 
  2. Do garnka włożyć łyżeczkę masła, dodać pora i dusić przez 4-5 minut na małym ogniu do momentu, aż troszkę zmięknie.
  3. Po 4 minutach dodać ziemniaki, posolić, dodać pieprz, bulion warzywny i 1 litr wody. Jeżeli dodajemy ugotowany przez nas wywar z warzyw, to wtedy bez wody a litr wywaru.
  4. Gotować wszystko na małym ogniu do zmięknięcia warzyw. Powinno nam to zająć około 30 minut. 
  5. Gdy warzywa są miękkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagotować po czym zdjąć z ognia i zmiksować.
  6. Jeśli zupa wyda nam się zbyt gęsta dolać wody. Możemy także dodać więcej soli,  ja jednak nie zalecam używania zbyt dużych jej ilości.
  7. Zupę serwować z keksem gęstej śmietany. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mmmm... wydaje się być smakowite ;D Uwielbiam pora, chyba wypróbuję Twój przepis ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Jezeli chodzi o potato&leek soup to polecam wszystko zmiksowac i dodac krem na koncu - zupa popularna w Irlandii, mozna podac tez z smazona cebulka i grzanka

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)