Kto powiedział, że smaczne dania potrzebują dużej liczby drogich składników do przygotowania? Ten kto wychodzi z takiego założenia jest w błędzie. Oryginalny smak osiągamy przez odpowiednie połączenie składników a nie przez użytą ich ilość.
Z tą zupą zetknęłam się jakiś czas temu. Urzekł mnie jej smak i prostota wykonania. Dodatkowo jest ona również bardzo tania w wykonaniu. Mowa tutaj o zupie porowo - ziemniaczanej.Wszystkim tym, którzy nigdy jej nie próbowali zdecydowanie rekomenduję to zrobić. Myślę, że tak jak i mnie pozytywnie Was ona zaskoczy.
Zupa z pora i ziemniaków
Leek and potatoe soup
Składniki:
- 2 duże pory
- 4 duże ziemniaki
- pieprz
- 1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1 litr wywaru z warzyw
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Pory pokroić w krążki, ziemniaki pokroić w kostkę.
- Do garnka włożyć łyżeczkę masła, dodać pora i dusić przez 4-5 minut na małym ogniu do momentu, aż troszkę zmięknie.
- Po 4 minutach dodać ziemniaki, posolić, dodać pieprz, bulion warzywny i 1 litr wody. Jeżeli dodajemy ugotowany przez nas wywar z warzyw, to wtedy bez wody a litr wywaru.
- Gotować wszystko na małym ogniu do zmięknięcia warzyw. Powinno nam to zająć około 30 minut.
- Gdy warzywa są miękkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagotować po czym zdjąć z ognia i zmiksować.
- Jeśli zupa wyda nam się zbyt gęsta dolać wody. Możemy także dodać więcej soli, ja jednak nie zalecam używania zbyt dużych jej ilości.
- Zupę serwować z keksem gęstej śmietany. Smacznego!



Mmmm... wydaje się być smakowite ;D Uwielbiam pora, chyba wypróbuję Twój przepis ;>
OdpowiedzUsuńJezeli chodzi o potato&leek soup to polecam wszystko zmiksowac i dodac krem na koncu - zupa popularna w Irlandii, mozna podac tez z smazona cebulka i grzanka
OdpowiedzUsuńPozdrawiam