niedziela, 23 września 2012

Coleslaw

Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę obiadową. Można ją robić zarówno z białej kapusty jak i z kapusty pekińskiej. Gdy używamy białej kapusty musimy pamiętać aby kapustę lekko ugnieść tłuczkiem, gdyż bez tego zabiegu może ona być po prostu bardzo twarda. Takiego problemu nie ma jeśli używamy kapusty pekińskiej, dodatkowo nadaje ona sałatce pewnej lekkości. 
Sałatka ta zwie się Coleslaw, i smakuje świetnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, sprawdza się także dodana do hot doga czy cheesburgera.


Coleslaw

Składniki:(porcja dla 8 osób)
  • 1 duża kapusta pekińska albo średnia główka białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 winnego jabłka
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
  1. Kapustę pekińską opłukać, osączyć  a następnie pokroić w drobne paski.  Włożyć do miski, dodać płaską łyżeczkę soli i lekko wymieszać.
  2. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w drobną kostkę. 
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  5. W kubku wymieszać cukier, majonez, śmietanę, ocet jabłkowy i około 1/8 łyżeczki pieprzu.
  6. Do kapusty dodać startą marchew, jabłko oraz pokrojoną cebulę. Zalać mieszanką z kubka i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki.
  7. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Lubię takie sałatki proste i szybkie w wykonaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych salatek na kolacje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dziś też na obiad był colesław, ale troszkę inaczej przygotowany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uhu jakie smaczne rzeczy ;D
    obserwujemy :)

    http://imnoemi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)