Kurczak w płatkach
Mięsem, które najczęściej używam do gotowania jest bez wątpienia kurczak. Smakuje mi on najbardziej ze wszystkich mięs a do tego nie ważne czy go pieczemy, smażymy czy grillujemy zawsze jest to szyki proces. Przepis, który Wam poniżej pokażę znam od dawna i robiłam go chyba ze sto razy. Podany w tej wersji smakuje dobrze z dipem czosnkowym ale ja pokażę wersję z dipem z awokado.
Kurczak w płatkach
Chicken covered in cornflakes
Składniki:(porcja dla 6 osób)
- 3 duże piersi z kurczaka
- 1 łyżka drobno pokrojonej papryczki chilli
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- 3 duże jajka
- olej roślinny do smażenia
- 1 awokado
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Każdą pierś z kurczaka pokroić w poprzek na 2-u centymetrowe paki. Na każdy pasek położyć kawałek foli spożywczej i lekko rozbić tłuczkiem.Gdy rozbite posolić solą, popieprzyć i lekko natrzeć papryczką chilli.
- Przyprawione piersi obtoczyć w mące.
- Na talerzyku rozbić jajka i obtoczyć w nich każdą pierś.
- Do miseczki wsypać płatki, rozkruszyć. Obtoczone jajkiem piersi bardzo dokładnie obtoczyć rozkruszonymi płatkami.
- Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka i smażyć przez 7 minut, na średnim ogniu, równomiernie z każdej strony.
- W miseczce widelcem rozgnieść awokado. Dodać 1/4 łyżeczki soku z cytryny, majonez i ketchup. Wymieszać.
- Kurczaka po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Podawać z dipem z awokado. Smacznego!
ulubiony kotlet mojej siostry. :)
OdpowiedzUsuńFajna chrupiąca panierka, ja zgapiłam od Pascala(kuchnia lidla) pomysł na panierkę owsianą, jest super, można ją wykorzystać do różnych dań:)
OdpowiedzUsuń