piątek, 20 lipca 2012

Curry z kurczaka

Jeszcze kilka lat temu nazwa "curry" w naszym kraju nikomu nic nie mówiła. Dzisiaj już wiemy, że chodzi o kuchnię indyjską. Curry ma kilkanaście odmian. Jedne z nich są bardzo pikantne, inne dość łagodne.

Chciałabym Was dzisiaj przekonać do tego smaku, smaku który bez wątpienia różni się znacząco od smaku tradycyjnego jedzenia, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.


Curry z kurczaka

Chicken curry


Składniki:

 
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub roślinnego
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3 łyżki proszku curry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki świeżego lub ewentualnie proszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki białego cukru
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę o rozmiarze około 3 cm
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kubeczek jogurtu (mały)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
  1. Najpierw zajmiemy się podsmażeniem na oleju wszystkich suchych przypraw tj. przyprawy curry, cynamonu, papryki, liścia laurowego i pieprzu cayenne. Przyprawy smażymy na wolnym ogniu przez 3 minuty, aby następnie do nich dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Smażymy kolejne 3 minuty.
  2. Następnym krokiem jest dodanie cebuli i soku z połowy cytryny. Gdy cebula troszkę się zarumieni dodajemy przecier pomidorowy. Kontynuujemy smażenie przez następne 3-4 minuty. 
  3. Czas na dodanie pokrojonego w kostkę kurczaka. Leciutko podsmażmy go w przyprawach przez jakieś 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy mleczko kokosowe. A po następnych 3 minutach jogurt. Solimy łyżeczką soli.
  4. Wszystko już dodane więc pozostało nam tylko dusić nasze curry na wolnym ogniu przez 30 minut.
  5. Curry podajemy z ryżem basmati. Przepis na ugotowanie ryżu podałam w jednym z moich wcześniejszych postów.
  6. Ja serwuję moje curry z odrobiną świeżo posiekanej kolendry i białej cebuli.Smakuje pysznie. 
Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)