Kiedy mam ochotę na coś słodkiego i mało czasu na pieczenie, zawsze piekę muffiny. Wypróbowałam już mnóstwo różnych przepisów. Część z nich postaram się Wam przekazać na tym blogu.
W sezonie kiedy mamy owoce warto z nich korzystać do oporu i piec właśnie z nimi. Do muffinków możemy dodawać jakie tylko chcemy owoce, czasami jednak konsystencja ciasta i rodzaj zawartych w nim składników będzie się lekko zmieniała właśnie ze względu na rodzaj użytych owoców.
Wykorzystuję jeszcze fakt, iż mamy świeże jagody, gdyż sezon na nie dobiega już końca i dzisiaj piekę muffiny właśnie z jagodami.
Muffiny jagodowe
Blueberry muffins
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- starta skórka z połowy limonki
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie:
- Do szklanki mleka wlać łyżkę soku z limonki i odstawić na 10 minut.
- W międzyczasie do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, dodać sól, wanilię i cukier puder oraz utartą skórkę z połowy limonki.
- W drugiej misce lekko rozbić jajko lub dwa w zależności od jego wielkości, dodać olej, i mleko z sokiem limonki. Lekko roztrzepać.
- Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać łyżką. Mieszamy tylko chwilkę po czym dodajemy jagody, łączymy z masą i gotowe.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C, i wkładamy muffiny na 15 do 17 minut.
- Jeżeli używamy dużych foremek na muffiny, wtedy muszą się one piec troszeczkę dłużej. Wypełniając foremki masą pamiętajmy aby masa była do wysokości 3/4 foremki. Jeżeli wypełnimy je do końca masa wykipi w trakcie pieczenia.
Muffiny według tego przepisu zawsze się udają i są smakowite. Polecam gorąco. Smacznego!




zajebiste babeczki :p
OdpowiedzUsuń