Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię gołąbki. Niestety jak wszyscy wiemy są one dość pracochłonne i zajmują, przynajmniej mi, kilka godzin. To trzeba ugotować kapustę, ryż i kaszę, a i mięsko podsmażyć, a potem zwijanie, duszenie...Za dużo tego jak dla mnie.
Znalazłam jednak rozwiązanie, a raczej przepis, który nie dość, że super smakuje to jego efekt można śmiało nazwać "gołąbkiem". Fajne w nim jest też to, że nie napracujemy się za wiele i nie wystoimy na przysłowiowych "garach". Oceńcie sami. U mnie piątka z plusem.
Leniwe gołąbki
Lazy cabbage balls
Składniki:
- 1/2 średniej główki kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 3/4 szklanki grysiku
- 2 średnie cebule
- 5 dużych pieczarek
- 2 łyżki masła
- olej roślinny
- sól
- pieprz
- 2 małe jajka
- 6 łyżek mąki
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Krok pierwszy to posiekanie kapusty. Posiekaną kapustę wkładamy do miski, solimy 3/4 łyżeczki soli, dobrze ugniatamy ręką do momentu aż kapusta zacznie mięknąć a następnie odstawiamy na 1 godzinę.
- Po godzinie, zalewamy kapustę wrzącą wodą na około 3 minuty, parzymy. Sparzoną kapustę odcedzamy i czekamy chwilkę aż troszeczkę wystygnie.
- Gdy kapusta jest już lekko ciepła, dodajemy do niej jajka, grysik,mięso mielonoe, pieprz do smaku, około 1/2 łyżeczki soli oraz startą na grubych oczkach tarki cebulę. Mieszamy.
- Formujemy kulki wielkości dużego jajka, lekko spłaszczamy i obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy tyle oleju, aby był on na wysokości centymetra od dna patelni. Na średnim ogniu pieczemy nasze gołąbki aż do momentu gdy uzyskają jasno-brązowy kolor.
- Po upieczeniu, przekładamy je do naczynia do zapiekania. Wlewamy do niego 1 i 1/2 szklanki wody i dodajemy łyżkę masła. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je też dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut, wtedy należy jednak sprawdzać czy nie przywierają one do dna naczynia, i od czasu do czasu je mieszać.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Na małym ogniu smażymy na łyżce masła pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ma już ona złoty kolor, dodajemy pokrojone pieczarki, sól i pieprz i dusimy przez 5 minut. Po 5 minutach dodajemy 1 i 1/2 szklani wody.
- W miseczce rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, śmietanę, przecier pomidorowy z 4-5 łyżkami wody. Dodajemy też szczyptę soli w celu uniknięcia zważenia się śmietany. Zalewamy pieczarki i dusimy do momentu zagotowania się sosu.
- Po około 20 minutach duszenia czy zapiekania naszych gołąbków zalewamy je sosem pieczarkowym i kontynuujemy duszenie przez kolejne 15 minut.
uwielbiam je ;) od kilku lat nie robiłam normalnych tylko stale te
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne, też je lubię:-)
OdpowiedzUsuńleniwe gołąbki uwielbiam, ale z mięsem... w składnikach jest-w przepisie-brak!
OdpowiedzUsuńW składnikach wyraźnie pisze, 1/2 kg mięsa mielonego!:-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńI like it
OdpowiedzUsuńPyszne :) Tylko sosu dla Nas trochę za mało :)
OdpowiedzUsuń