Zaczynam od pasztecików do barszczu. Zrobiłam ich dwa rodzaje, oba są bajecznie proste w przygotowaniu. Dodatkowo moja mama ugotowała barszcz z "prawdziwych" buraków czerwonych, wyszedł jej super. Zamieszczę ten przepis także, może kogoś zainteresuje.
Paszteciki z pieczarkami
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko plus 1 żółtko
- 1 mały kubeczek jogurtu
- 15 dkg margaryny (np. palma)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 kg pieczarek
- 1 średnia biała cebula
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki startego żółtego sera (dowolny)
- dodatkowo 1 jajko do posmarowania pasztecików
Przygotowanie:
- Pieczarki oraz cebulę pokroić i udusić na maśle. Średni ogień około 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w jogurcie, szczyptę soli, proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną w kostkę. Zarobić ciasto.
- Zarobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1/2 centymetra. Kroić małe kwadraciki o około 6 centymetrowych bokach. Na każdy kwadracik nałożyć dużą łyżkę farszu pieczarkowego.
- Złapać za przeciw równoległe końce i skleić. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać żółtym serem (odrobiną).Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec paszteciki na złoty kolor (średnio 25 minut). Smacznego!
- Jutro podam przepis na drugi rodzaj pasztecików i barszcz.
bardzo lubię takie paszteciki, robię z różnymi nadzieniami, a gdy mam lenia wykorzystuję niezawodne ciasto francuskie:)
OdpowiedzUsuń