czwartek, 27 grudnia 2012

Paszteciki z pieczarkami

Święta, Święta i po Świętach jak to mówią. Teraz przybrane kilogramy trzeba będzie jakoś zgubić i zacząć jeść zdrowo. Zanim to nastąpi mam dla Was kilka przepisów potraw i ciast, które w tym roku przygotowałam z okazji Świąt. Może wykorzystane zostaną przez Was za rok a może i szybciej :-)

Zaczynam od pasztecików do barszczu. Zrobiłam ich dwa rodzaje, oba są bajecznie proste w przygotowaniu. Dodatkowo moja mama ugotowała barszcz z "prawdziwych" buraków czerwonych, wyszedł jej super. Zamieszczę ten przepis także, może kogoś zainteresuje.


Paszteciki z pieczarkami 


Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • 1 mały kubeczek jogurtu
  • 15 dkg margaryny (np. palma)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 kg pieczarek
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki startego żółtego sera (dowolny)
  • dodatkowo 1 jajko do posmarowania pasztecików
Przygotowanie:
  1. Pieczarki oraz cebulę pokroić i udusić na maśle. Średni ogień około 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
  2. Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w jogurcie, szczyptę soli, proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną w kostkę. Zarobić ciasto.
  3. Zarobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1/2 centymetra. Kroić małe kwadraciki o około 6 centymetrowych bokach. Na każdy kwadracik nałożyć dużą łyżkę farszu pieczarkowego. 
  5. Złapać za przeciw równoległe końce i skleić. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać żółtym serem (odrobiną).Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec paszteciki na złoty kolor (średnio 25 minut). Smacznego!
  7. Jutro podam przepis na drugi rodzaj pasztecików i barszcz. 

1 komentarz:

  1. bardzo lubię takie paszteciki, robię z różnymi nadzieniami, a gdy mam lenia wykorzystuję niezawodne ciasto francuskie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)