niedziela, 22 lipca 2012

Roladki z kurczaka

Dzisiaj zdałam sobie sprawę, iż głównym rodzajem mięsa jakie ostatnio jem jest drób. Jest szybki w gotowaniu a przy tym można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. 

Z racji tego, iż jest praktycznie neutralny w smaku, można do niego dodawać różnorodnych przypraw i dodatków i dzięki temu za każdym razem osiągać inny rezultat smakowy. Moja poniższa propozycja dla Was jest tego najlepszym dowodem.

Roladki z kurczaka 

Stuffed chicken breast


Składniki:
*do roladek:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki startego sera parmezan
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mąki
  • sól
  • 4 kawałki sera brie o grubości około centymetra
  • 8 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
  • olek roślinny lub słonecznikowy
  • wykałaczki
*do sałatki:
  • 3 duże pomidory
  • szczypiorek
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki musztardy francuskiej














Przygotowanie:

*Przygotowanie kurczaka.
  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić wzdłuż, w taki sposób aby ich nie przeciąć do końca a jedynie "otworzyć". Rozbić tłuczkiem. Zawsze połóżmy kawałek foli spożywczej na kurczaka, zapobiegnie to rozrywaniu się mięsa a także obieraniu się tłuczka.
  2. Na rozbite mięso kładziemy 2 plastry szynki i plasterek sera brie. Wszystko rolujemy. Spinamy wykałaczkami. Pamiętajmy zawsze ile wykałaczek wbiliśmy w mięso aby w momencie ich usuwania, usunąć wszystkie.
  3. Zrolowanego kurczaka oprószyć solą, a następnie obtoczyć równomiernie w mące. 
  4. roztrzepać na talerzyku 2 jajka, zanurzyć w nich kurczaka.
  5. W miseczce wymieszać pieprz, paprykę, parmezan i bułkę tartą. Obtoczyć w mieszance kurczaka wyjętego z jajecznej kąpieli.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Ja daję oleju na wysokość 1 cm od dna naczynia, w którym smażę. Włożyć kurczaka i smażyć równomiernie przewracając go ze wszystkich stron, na średnim ogniu.Po upieczeniu wyjąć wykałaczki.
  7. Po usmażeniu, ułożyć go w naczyniu żaroodpornym, uprzednio lekko wysmarowanym masłem i zapiekać przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku. Temperatura piekarnika-160 stopni C.
*Przygotowanie sałatki.
  1. Podam Wam przepis na bardzo fajną i smaczną sałatkę, z którą ja serwowałam swojego kurczaka. Do blendera włożyć 1/2 szklanki majonezu, 1/4 szklanki musztardy i troszeczkę mniej niż 1/4 szklanki miodu. Zmiksować. 
  2. Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać 6 dużych łyżek przygotowanego wcześniej sosu oraz drobno pokrojony szczypiorek. Możemy dodać więcej sosu, kwestia indywidualnego smaku.
Ja kurczaka zaserwowałam z kuskusem, który polałam sosem pieczarkowym oraz sałatką pomidorową. Był mniam, mniam. Spróbujcie. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)