Dzisiaj zdałam sobie sprawę, iż głównym rodzajem mięsa jakie ostatnio jem jest drób. Jest szybki w gotowaniu a przy tym można go przyrządzić na wiele różnych sposobów.
Z racji tego, iż jest praktycznie neutralny w smaku, można do niego dodawać różnorodnych przypraw i dodatków i dzięki temu za każdym razem osiągać inny rezultat smakowy. Moja poniższa propozycja dla Was jest tego najlepszym dowodem.
Roladki z kurczaka
Stuffed chicken breast
*do roladek:
- 4 piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki startego sera parmezan
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mąki
- sól
- 4 kawałki sera brie o grubości około centymetra
- 8 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
- olek roślinny lub słonecznikowy
- wykałaczki
*do sałatki:
- 3 duże pomidory
- szczypiorek
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki musztardy francuskiej
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić wzdłuż, w taki sposób aby ich nie przeciąć do końca a jedynie "otworzyć". Rozbić tłuczkiem. Zawsze połóżmy kawałek foli spożywczej na kurczaka, zapobiegnie to rozrywaniu się mięsa a także obieraniu się tłuczka.
- Na rozbite mięso kładziemy 2 plastry szynki i plasterek sera brie. Wszystko rolujemy. Spinamy wykałaczkami. Pamiętajmy zawsze ile wykałaczek wbiliśmy w mięso aby w momencie ich usuwania, usunąć wszystkie.
- Zrolowanego kurczaka oprószyć solą, a następnie obtoczyć równomiernie w mące.
- roztrzepać na talerzyku 2 jajka, zanurzyć w nich kurczaka.
- W miseczce wymieszać pieprz, paprykę, parmezan i bułkę tartą. Obtoczyć w mieszance kurczaka wyjętego z jajecznej kąpieli.
- Na patelni rozgrzać olej. Ja daję oleju na wysokość 1 cm od dna naczynia, w którym smażę. Włożyć kurczaka i smażyć równomiernie przewracając go ze wszystkich stron, na średnim ogniu.Po upieczeniu wyjąć wykałaczki.
- Po usmażeniu, ułożyć go w naczyniu żaroodpornym, uprzednio lekko wysmarowanym masłem i zapiekać przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku. Temperatura piekarnika-160 stopni C.
*Przygotowanie sałatki.
- Podam Wam przepis na bardzo fajną i smaczną sałatkę, z którą ja serwowałam swojego kurczaka. Do blendera włożyć 1/2 szklanki majonezu, 1/4 szklanki musztardy i troszeczkę mniej niż 1/4 szklanki miodu. Zmiksować.
- Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać 6 dużych łyżek przygotowanego wcześniej sosu oraz drobno pokrojony szczypiorek. Możemy dodać więcej sosu, kwestia indywidualnego smaku.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)