środa, 1 sierpnia 2012

Skrzydełka z kurczaka w sosie barbeque i sezamie

Będąc dzisiaj na zakupach ku swojemu zaskoczeniu zwróciłam uwagę na skrzydełka z kurczaka. Muszę się przyznać, iż bardzo rzadko używam ich w mojej kuchni. Obgryzanie kosteczek nie należy do moich ulubionych zajęć, a i jest na nich zbyt mało mięsa jak na mój gust. Miłośnicy skrzydełek mnie zaraz zganią, bo to podobno skórka w nich jest najsmaczniejsza i trzeba się nimi raczej delektować niż je jeść. 

No to zaszalałam bo dzisiaj na obiad były skrzydełka:-)

Dzisiejszy przepis będzie w trzech częściach, gdyż poza skrzydełkami zrobiłam dwie przystawki z którymi je zaserwowałam. Tak więc, dzisiaj skrzydełka, jutro zapiekanka a w piątek salsa.

Skrzydełka z kurczaka w sosie barbeque i sezamie

Sesame and barbeque chicken wings


Składniki:
  • 1 kg skrzydełek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki sosu barbeque
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1/2 szklanki sezamu


Przygotowanie:

  1. Skrzydełka podgotować w osolonej wodzie (z 1 łyżeczką soli) na średnim ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  2. W misce wymieszać sos barbeque, sezam, ketchup i sos sojowy. 
  3. Zimne skrzydełka równomiernie pokryć mieszanką.
  4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włożyć skrzydełka i zapiekać przez 30 minut. 
  5. Jeśli lubimy mocniej przypieczone mięso, potrzymajmy je trochę dużej w piekarniku.
  6. Gotowe. Możemy je serwować same albo z dodatkami. Jutro przedstawię Wam pierwszy dodatek, z którym je zaserwowałam. Smacznego.

1 komentarz:

  1. ślinię się na sam widok :P
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)