Przyznaję, że u nas w kraju nigdy nie próbowałam mussaki. Jadłam ją za to w Anglii, a przepis który Wam dzisiaj podam stamtąd właśnie pochodzi. Mussaka natomiast oryginalnie jest daniem kuchni greckiej, i to nic innego jak mielone mięso z sosem pomidorowym, zapiekane z serem i warzywami.
Mussaka
Moussaka
Składniki:(porcja dla 8 osób)
- 1 duży bakłażan
- 2 duże ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 500 dkg mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- 1 średnia cebula czerwona
- 5 listków świeżej bazylii
- 4 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- beszamel: 2 szklanki mleka, 1/4 szklanki masła, 3,5 łyżki mąki, sól, pieprz
- 1 i 1/2 szklanki startego sera parmezan
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić w pół centymetrowe krążki, nasolić i odstawić na 30 minut aby puścił sok. Po upływie 30 minut na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć bakłażana, na średnim ogniu, na złoty kolor. Usmażonego wykładać na papierowy ręcznik.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki o grubości 1/2 centymetra. Włożyć do lekko osolonej wody i gotować przez 15 minut. Po ugotowaniu odcedzić.
- W dużym garnku, na małym ogniu, stopić łyżeczkę masła, dodać mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, bazylię, tymianek, 1 łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Smażyć przez 5 minut po czym dodać pomidory w zalewie oraz wino. Wszystko dusić razem przez 30 minut.
- Beszamel sos. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło z mąką. Zwiększyć ogień na średni i do masła i mąki stopniowo, bardzo wolno dolewać mleko. Cały czas mieszając bardzo energicznie aby nie powstały grudki. Doprowadzić do zagotowania.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki. Polać je połową mięsnego sosu. Na sos wyłożyć połowę bakłażana. Polać połową sosu beszamel i posypać intensywnie parmezanem. Na parmezan położyć pozostałą część sosu mięsnego, na niego ułożyć resztę bakłażana, na bakłażana pozostały beszamel i parmezan.
- Zapiekać przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
- Mussakę możemy serwować samą ale jest też świetna z grillowanym pieczywem czosnkowym, najlepiej w tej roli sprawdza się bagietka. Smacznego.












Byłam w Grecji 6 miesięcy i pokochałam Mussakę, twoja wygląda idealnie, apetycznie! Ach aż mam ochotę wziąść się do roboty!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com