poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Mussaka

Przyznaję, że u nas w kraju nigdy nie próbowałam mussaki. Jadłam ją za to w Anglii, a przepis który Wam dzisiaj podam stamtąd właśnie pochodzi. Mussaka natomiast oryginalnie jest daniem kuchni greckiej, i to nic innego jak mielone mięso z sosem pomidorowym, zapiekane z serem i warzywami.

Mussaka

Moussaka


Składniki:(porcja dla 8 osób)

  • 1 duży bakłażan
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 500 dkg mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • beszamel: 2 szklanki mleka, 1/4 szklanki masła, 3,5 łyżki mąki, sól, pieprz
  • 1 i 1/2 szklanki startego sera parmezan
Przygotowanie:











  1. Bakłażana pokroić w pół centymetrowe krążki, nasolić i odstawić na 30 minut aby puścił sok. Po upływie 30 minut na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć bakłażana, na średnim ogniu, na złoty kolor.  Usmażonego wykładać na papierowy ręcznik.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki o grubości 1/2 centymetra. Włożyć do lekko osolonej wody i gotować przez 15 minut. Po ugotowaniu odcedzić. 
  3. W dużym garnku, na małym ogniu, stopić łyżeczkę masła, dodać mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, bazylię, tymianek, 1 łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Smażyć przez 5 minut po czym dodać pomidory w zalewie oraz wino. Wszystko dusić razem przez 30 minut.
  4. Beszamel sos. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło z mąką. Zwiększyć ogień na średni i do masła i mąki stopniowo, bardzo wolno dolewać mleko. Cały czas mieszając bardzo energicznie aby nie powstały grudki. Doprowadzić do zagotowania.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki. Polać je połową mięsnego sosu. Na sos wyłożyć połowę bakłażana. Polać połową sosu beszamel i posypać intensywnie parmezanem. Na parmezan położyć pozostałą część sosu mięsnego, na niego ułożyć resztę bakłażana, na bakłażana pozostały beszamel i parmezan.
  6. Zapiekać przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
  7. Mussakę możemy serwować samą ale jest też świetna z grillowanym pieczywem czosnkowym, najlepiej w tej roli sprawdza się bagietka. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Byłam w Grecji 6 miesięcy i pokochałam Mussakę, twoja wygląda idealnie, apetycznie! Ach aż mam ochotę wziąść się do roboty!
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)