Dzisiaj mam dla Was przepis na zapiekaną rybę. Jest to zdecydowanie propozycja dla tych, którzy lubią rybę zrobioną na bardzo prosty sposób i z minimalną liczbą dodatków.
Szkoda, że świeże ryby są nadal dość drogie, nie mniej jednak często warto zrezygnować z tańszych opcji i od czasu do czasu zdecydować się na trochę większy wydatek i kupić "prawdziwą" rybę.
Pieczona ryba
Baked fish
Składniki:(porcja dla 4 osób)
- 4 świeże pstrągi, oprawione i umyte
- 3 duże ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- 4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
- sól morska
- pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny
- folia aluminiowa do zapiekania
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszać masło z koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
- Każdą z ryb od wewnątrz i na zewnątrz posolić i natrzeć masłem koperkowym.
- Dla bardziej wyrazistego smaku ryby można pokropić sokiem wyciśniętym ze świeżej cytryny.
- Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 40 minut. W 20 minucie pieczenia otworzyć folię i pozwolić rybą na lekkie przypieczenie.
- Serwować z selekcją warzyw, sałatką warzywną albo samą. Smacznego!



Szkoda, że te rybki są bez głowy. Czy to sprzedawca je odciął, co by oznaczało, że chciał ukryć upływający czas ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Nie wszyscy lubią oglądać głowę ryby na swoim talerzu. Zdecydowanie pierwszej świeżości!
OdpowiedzUsuń