piątek, 24 sierpnia 2012

Pieczona ryba

Dzisiaj mam dla Was przepis na zapiekaną rybę. Jest to zdecydowanie propozycja dla tych, którzy lubią rybę zrobioną na bardzo prosty sposób i z minimalną liczbą dodatków. 

Szkoda, że świeże ryby są nadal dość drogie, nie mniej jednak często warto zrezygnować z tańszych opcji i od czasu do czasu zdecydować się na trochę większy wydatek i kupić "prawdziwą" rybę.

Pieczona ryba 

Baked fish

Składniki:(porcja dla 4 osób)

  • 4 świeże pstrągi, oprawione i umyte
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
  • sól morska
  • pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • folia aluminiowa do zapiekania
Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszać masło z koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
  2. Każdą z ryb od wewnątrz i na zewnątrz posolić i natrzeć masłem koperkowym. 
  3. Dla bardziej wyrazistego smaku ryby można pokropić sokiem wyciśniętym ze świeżej cytryny.
  4. Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 40 minut. W 20 minucie pieczenia otworzyć folię i pozwolić rybą na lekkie przypieczenie.
  5. Serwować z selekcją warzyw, sałatką warzywną albo samą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Szkoda, że te rybki są bez głowy. Czy to sprzedawca je odciął, co by oznaczało, że chciał ukryć upływający czas ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wszyscy lubią oglądać głowę ryby na swoim talerzu. Zdecydowanie pierwszej świeżości!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)