Nauczona doświadczeniem od tej pory już zawsze lekko podgotowuje makaron.
Nie zrobię dzisiaj tej całkiem klasycznej wersji lasagne, troszkę ją wzbogacę o inne składniki.
Lasagne
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu lasagne
- 500 gram mięsa mielonego
- 1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
- 6 dużych pieczarek
- 10 dkg sera żółtego
- 1 opakowanie sera mozarella (250 gram)
- 1 średnia biała cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki masła
- 3 i 1/2 łyżki mąki
- szczypta soli i pieprzu
- Makaron lekko podgotować w osolonej wodzie (4-5 minut). Wystudzić.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno skrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Po czym dodać mięso mielone i kontynuować smażenie przez kolejne 7-8 minut.
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do mięsa. Dusić chwilkę po czym dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego, zioła prowansalskie oraz pomidory z puszki. Dusić przez kilka minut.
- Gdy pomidory już troszkę się rozpadną wlać wino. Pozostawić na wolnym ogniu do momentu gdy wino parwie całkowicie się zredukuje (około 25 minut). Po upływie tego czasu posolić i popieprzyć do smaku.
- Beszamel sos.
- Mozarellę i żółty ser zetrzeć na tarce.
- W naczyniu żaroodpornym zaczynamy układanie. Najpierw wykładamy 1/3 mięsa, przykrywamy trzema plastrami makaronu i polewamy częścią sosu beszamel. Posypujemy wymieszanymi serami. Proces powtarzamy trzy razy. Pamiętajmy aby na górnej warstwie makaron także był polany beszamelem i posypany serem.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy lasagne na 30 minut.
- Gotowe. Serwujemy samą albo z dodatkiem keksa kwaśnej śmietany. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)