niedziela, 28 października 2012

Zupa z dyni

Po upieczeniu ciasteczek dyniowych została mi spora część dyni, więc pomyślałam że ugotuję zupę. Pomysł był trafiony bo wszyscy w domu zajadali się nią biorąc nawet dokładki. 

Zupa jest bardzo prosta w wykonaniu a do tego poza przyprawami oczywiście, z warzyw potrzebujemy tylko dyni.

Zupa z dyni

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra rosołu z kurczaka (ja dałam 1 kostkę rosołu z kurczaka i wodę)
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki surowej dyni
  • 2 średnie białe cebule
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • świeżo mielony pieprz (1/8 łyżeczki)
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać wodę. Wrzucić do niej pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną w kostkę cebulę, kostkę rosołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  2. Po 30 minutach zupę zdjąć z ognia, dodać do pieprz, sól, tymianek oraz śmietanę. Zmiksować. 
  3. Wstawić ponownie na mały ogień. Gotować przez kolejne 10 minut. 
  4. Podawać z natką pietruszki i pieczywem czosnkowym. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)