wtorek, 23 października 2012

Ciasteczka dyniowe

Sezon na dynie u mnie rozpoczęty. Dopiero od jakiegoś czasu u mnie w kuchnii dynia jest mile widziana. Pamiętam, iż wcześniej, gdy byłam młodsza, nawet mi do głowy nie przyszło, że miałabym to coś jeść.
Ewentualnie może wyciąć oczy i zrobić uśmiech a do środka włożyć świeczkę.

Dobrze że z wiekiem człowiek mądrzeje, próbuje i eksperymentuje ze smakami. Jeśli ktoś z Was jeszcze nigdy nie próbował dyni to może dzisiejszy przepis będzie pierwszym ku temu krokiem.

Dzisiaj pieczemy ciasteczka dyniowe. Moje wyszły super miękkie i apetyczne.

Ciasteczka z dyniowe

Pumpkin cookies


Składniki:
  • 260 gram mąki (2 szklanki)
  • 2 duże jajka
  • 260 gram brązowego cukru (1 i 1/4 szklanki)
  • 120 ml oleju słonecznikowego lub roślinnego (1/2 szklanki)
  • 215 gram puree z dyni (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mascarpone lub serka soft cheese (np. Philadelphia)
Przygotowanie:
  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym (około 3-4 minuty mikserem). Gdy ubite wlać olej i kontynuować ubijanie przez kolejną minutę.
  2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, imbir, cynamon, sodę i proszek oraz puree z dyni.
  3. Wcześniej musimy ugotować dynię. Gotuje się on bardzo szybko, max 15 minut. Musi być ona wcześniej pokrojona w kostkę, około 2 centymetry. Potrzebujemy szklankę puree czyli musimy ugotować około 1 i 3/4 szklanki surowej dynii. Po ugotowaniu odcedzić i zblendować. Przed dodaniem do masy ciasteczkowej wystudzić.
  4. Do składników w misce dodajemy ubite jajka z cukrem i olejem, po czym wyrabiamy mikserem przez minutę.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka nakładamy na blachę łyżką. Jedna pełna łyżka to jedno ciastko. Ciasto trochę się rozpłynię więc pamiętajmy aby zachować około trzy centymetrowe odległości pomiędzy ciastkami.
  7. Ciasteczka pieczemy 16-18 minut.
  8. Polewa. Cukier puder wsypujemy do kubeczka, dodajemy sok z cytryny i mieszamy łyżką przez 3 minuty, po czym dodajemy albo mascarpone albo soft cheese. Mieszamy przez 30 sekund i gotowe.
  9. Ciastka muszą być zimne zanim dodamy do nich naszą dekorację. Możemy polewę rozsmarować łyżką albo zrobić dowolne wzorki.
  10. Ciasteczka smakują pysznie. Warto spróbować. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetny przepis . wyróżniłam ten blog do Liebster Blog ,http://eligotowanie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html zapraszam do zabawy ,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)