sobota, 15 grudnia 2012

Szynka i pieczarki w cieście francuskim

Po krótkiej przerwie czas na nowy przepis. Dzisiejsza propozycja jest zdecydowanie dla leniwych albo tych, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni. 
Nadaje się idealnie na przekąskę, na lunch ale sprawdzi się także gdy odwiedzą nas znajomi i chcemy im podać coś szybkiego "na ciepło". 
Ciasto francuskie, bo o nim mowa, przygotowane w zaprezentowany przeze mnie sposób, może mieć różne nadzienia. Można użyć kurczaka, mięsa wołowego, warzyw lub szynki. Wariacji jest mnóstwo. 
Podam Wam dzisiaj przepis na opcję z szynką i pieczarkami.

Szynka i pieczarki w cieście francuskim

Składniki:

  • 10 dkg dowolnego sera żółtego
  • 1 mała biała cebula
  • 10 dkg szynki
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 5 dużych pieczarek
  • czarny pieprz
  • 1 i 1/2 opakowania ciasta francuskiego
Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie podzielić na równe części. Z 1 i 1/2 opakowania ciasta powinniśmy uzyskać 10 prostokątów.
  2. W miseczce rozbić jajko i lekko roztrzepać. Dodać szczyptę czarnego pieprzu i 2 łyżki śmietany.
  3. Pieczarki pokroić w prążki, cebulę w średniej wielkości kostkę a szynkę w paseczki.
  4. Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  5. Wszystkie składniki wymieszać z jajkiem i śmietaną. 
  6. Na pięć prostokątów ciasta francuskiego wyłożyć równomierną ilość nadzienia. Nadzieniem nie pokrywamy całego ciasta, musimy zostawić około pół centymetra wolnej przestrzeni ramki ciasta, abyśmy mogli łatwo je skleić.
  7. Po nałożeniu nadzienia, każdy prostokąt przykrywamy pozostałym ciastem francuskim. Brzegi lekko doklejamy widelcem a górę nacinamy delikatnie nożem, w około 3 miejscach.
  8. Wszystko smarujemy jajkiem i pieczemy na złoty kolor. Temperatura 180 stopni, średnio 25 minut.
  9. Podajemy ciepłe samo albo jeśli ktoś lubi można zaserwować z ketchupem. Pycha. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Spedzac czas w kuchni lubie (jesli czas mam!) ale takie szybkie rozwiazania sa idealne w tygodniu pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, robiłam na wigilię, zeszły błyskawicznie, dzisiaj też robię na sylwestra, myślę, że też szybko znikną;)
    Pozdrawiam i życzę samych pysznych przepisów w 2013 roku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :-)