Nadaje się idealnie na przekąskę, na lunch ale sprawdzi się także gdy odwiedzą nas znajomi i chcemy im podać coś szybkiego "na ciepło".
Ciasto francuskie, bo o nim mowa, przygotowane w zaprezentowany przeze mnie sposób, może mieć różne nadzienia. Można użyć kurczaka, mięsa wołowego, warzyw lub szynki. Wariacji jest mnóstwo.
Podam Wam dzisiaj przepis na opcję z szynką i pieczarkami.
Szynka i pieczarki w cieście francuskim
Składniki:- 10 dkg dowolnego sera żółtego
- 1 mała biała cebula
- 10 dkg szynki
- 1 małe jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 dużych pieczarek
- czarny pieprz
- 1 i 1/2 opakowania ciasta francuskiego
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie podzielić na równe części. Z 1 i 1/2 opakowania ciasta powinniśmy uzyskać 10 prostokątów.
- W miseczce rozbić jajko i lekko roztrzepać. Dodać szczyptę czarnego pieprzu i 2 łyżki śmietany.
- Pieczarki pokroić w prążki, cebulę w średniej wielkości kostkę a szynkę w paseczki.
- Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki wymieszać z jajkiem i śmietaną.
- Na pięć prostokątów ciasta francuskiego wyłożyć równomierną ilość nadzienia. Nadzieniem nie pokrywamy całego ciasta, musimy zostawić około pół centymetra wolnej przestrzeni ramki ciasta, abyśmy mogli łatwo je skleić.
- Po nałożeniu nadzienia, każdy prostokąt przykrywamy pozostałym ciastem francuskim. Brzegi lekko doklejamy widelcem a górę nacinamy delikatnie nożem, w około 3 miejscach.
- Wszystko smarujemy jajkiem i pieczemy na złoty kolor. Temperatura 180 stopni, średnio 25 minut.
- Podajemy ciepłe samo albo jeśli ktoś lubi można zaserwować z ketchupem. Pycha. Smacznego!
Spedzac czas w kuchni lubie (jesli czas mam!) ale takie szybkie rozwiazania sa idealne w tygodniu pracy :)
OdpowiedzUsuńna kolację jak znalazł
OdpowiedzUsuńRewelacja, robiłam na wigilię, zeszły błyskawicznie, dzisiaj też robię na sylwestra, myślę, że też szybko znikną;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę samych pysznych przepisów w 2013 roku.